Mainos

Nettiyhteyksiä saatiin palautettua Pohjois-Koreassa: "Luultavasti kyberhyökkäys"

Pohjois-Korean internetin pimeneminen tiistaina käynnisti ihmettelyn, mikä ilmiön takana oikein oli. Eristäytyneen diktatuurin nettiyhteydet kaatuivat melkein kymmeneksi tunniksi maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Yhdysvaltalaisen Dyn Research -yhtiön mukaan verkon yllättävä kaatumisen tapa viittasi ulkoapäin tehty verkkohyökkäykseen. Yhtiö kuitenkin painotti, että netin pimeneminen voi johtua myös teknisistä syistä.  

Tietoteknisesti takapajuisen Pohjois-Korean internetyhteyksien kaataminen ei käytännössä ole kovin monimutkaista. Maan nettiyhteyksiä hoitaa yksi palveluntarjoaja, ja ainoa yhteys kansainväliseen verkkoon kulkee Kiinan kautta.

Yhteyden kaatamisella oli häviävän pieni vaikutus diktatuurin elämänmenoon: nettiyhteyksien määrä on esimerkiksi noin sadasosa Afganistanin vastaavasta.

Netin pimenemisestä epäiltiin Yhdysvaltoja, sillä sen ja Pohjois-Korean jo muutenkin umpijäässä olevat välit ovat kiristyneet entisestään komediaelokuva The Interviewistä alkaneen sopan vuoksi.

Valkoinen talo kieltäytyi tiistaina kommentoimasta, oliko sillä osuutta netin pimenemisessä.

USA haluaa P-Korean oikeuteen

Sony Picturesin elokuva kertoo Pohjois-Korean johtajaan Kim Jong-uniin kohdistuvasta salamurhayrityksestä. Pohjois-Korea on koko vuoden tehnyt parhaansa estääkseen elokuvan esittämisen.  

Maa on nimittänyt elokuvan tekijöitä gangstereiksi ja elokuvaa moraalittomaksi terroriteoksi. Elokuva närästi sitä niin paljon, että se teki asiasta myös valituksen YK:hon.

Sony peruikin viime viikolla elokuvan esittämisen sen jälkeen, kun elokuvaa esittäviä teattereita uhattiin terrori-iskuilla ja yhtiö joutui hakkeroinnin kohteeksi. Yhdysvallat on epäillyt teoista Pohjois-Koreaa.

Elokuvan peruminen on aiheuttanut valtiotason suuttumusta Yhdysvalloissa. Republikaanit ovat vaatineet teattereita esittämään elokuvan ja kannattajiaan ostamaan niihin lippuja. Presidentti Barack Obaman mukaan elokuvan peruminen oli virhe. Hän sanoi myös Yhdysvaltojen vastaavan Pohjois-Korean uhkauksiin.

Yhdysvallat vaati myös maanantaina, että YK:n turvallisuusneuvosto vie Pohjois-Korean kansainväliseen rikostuomioistuimeen kansalaistensa kohtelun vuoksi. YK ei ole vielä päättänyt asiasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.