Mainos

Nettiviinajutun puolustus: "Kyse Alkon monopolin murtumisesta"

Viinikauppa.com -nimisen yrityksen omistajat saivat tiistaina syytteen ammattimaisesta alkoholipitoisen aineen välittämisestä. Syyttäjä vaatii vastaajille ehdollista vankeutta sekä satojen tuhansien eurojen korvauksien maksamista.

Netissä toimiva yritys on syytteen mukaan myynyt suomalaisille yksityishenkilöille 2007-2008 kaikkiaan noin 450000 litraa alkoholijuomia. Oikeudenkäynnissä on kyse siitä onko tällainen kaukomyynti rikollista. Syytteen sai kaksi miestä ja yksi nainen.

Kansalainen on siis voinut tilata nettisivustolta erän alkoholijuomia, jotka viinikauppa.com on sitten hankkinut pääosin saksalaisista tukkuliikkeistä ja toimittanut Suomeen. Keskeinen riitakysymys liittyy siihen, miten alkoholit on tuotu maahan. Myyjät eivät ole itse alkoholia tuoneet maahan, mutta syyttäjän mukaan toiminta on rikollista, koska myyjät ovat järjestäneet maahankuljetuksen toisen yrityksen avulla.

Syytettyjen avustajan Petteri Snellin mukaan vastaajien toiminnassa ei ole mitään laitonta. Snellin näkemyksen mukaan jutussa on periaatteessa kyse Alkon monopolin murtumisesta.

Suomessa toimii ainakin parikymmentä alkoholin nettikauppaa harjoittavaa yritystä.

Kaukomyyntiä vai etäostoa?

Valtionsyyttäjä on toiminnan laillisuudesta eri mieltä. - Pääkysymys on, että ovatko vastaajat harjoittaneet kaukomyyntiä, valtionsyyttäjä Anu Mantila sanoi.

- Riitaa ei ole alkoholiviranomaisten tulkinnasta. Tarkoitus on vetää rajaa laillisen ja laittoman välillä.

Mantila myönsi, että viranomaisten tiedotteissa ja ohjeissa on ollut epäselvyyttä. - Vastaajien on kuitenkin täytynyt ymmärtää, että he ovat harjoittaneet kaukomyyntiä, kun he ovat järjestäneet tuotteiden kuljetuksen.

Puolustuksen mukaan asiakas on itse valinnut kuljetustavan nettisivuilta eli kyse on etäostosta. Syyttäjän mielestä kuljetuksen järjestää tosiasiallisesti nettikauppias, mikä tekee siitä laitonta kaukomyyntiä.

- Kyse ei ole kaukomyynnistä. Tässä on kyse laillisesta tavasta ostaa alkoholijuomia toisesta EU-maasta, Snell totesi. Tulli on takavarikoinut vuosina 2006-2007 suuren erän maahantuotuja alkoholijuomia. Snell epäilee viinien pilaantuneen.

Tiistaina kyseessä on valmisteluistunto, jossa selvitetään mistä tosiseikoista osapuolet ovat eri mieltä. Varsinainen oikeudenkäynti alkanee marraskuussa.

(MTV3)

Katso Jarkko Sipilän raportti

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.