Nettivihan kohteeksi joutuneet toivoisivat vihapuheen lisäämistä lakiin – ministeriö käynnisti vaikutuskampanjan: "Vihanpurkaukset eivät nauti sananvapauden suojaa"

Vihapuheen kohteena - mitä voi tehdä? 7:33

Kuinka vihapuheen voi tunnistaa ja mitä sen kitkemiseksi voidaan tehdä? Oikeusministeriö on käynnistänyt kampanjan, jossa vihapuhetta kitketään tietoisuuden lisäämisen avulla. Häirinnän kohteeksi joutuneet ihmiset kuitenkin toivoisivat tietoisuuden lisäämisen rinnalle järeämpiä keinoja.

Vihapuheen kohteeksi joutunut toimittaja Tuomas Muraja kertoo aamun Huomenta Suomessa, että hän on kokeillut useita erilaisia keinoja häneen kohdistuneen vihapuheen rauhoittamiseksi.

– Olen ottanut Twitterissä yhteyttä vihapuhujaan, pyytänyt häntä kahville ja kutsunut heitä toimitukseen. Olen halunnut jutella rakentavasti. Kun tukkiutunut sähköpostini esti tekemästä töitä, viimeisenä keinona aloin trollata samalla tavalla takaisin. Se on matalamielistä ja epäammattimaista, mutta se on ainoa keino, joka on minulla toiminut.

Keinot vihapuheen kitkemiseen 7:12

Kuinka erottaa vihapuhe vihaisesta puheesta?

Oikeusministeriö on käynnistänyt kampanjan vihapuheen kitkemiseksi ja tunnistamiseksi. Kampanjalla halutaan lisätä tietoisuutta vihapuheesta ja auttaa kansalaisia tunnistamaan, milloin esimerkiksi netissä kirjoitettu viesti saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Oikeusministeriön johtaja Johanna Suurpää kertoo, että ministeriöltä on kysytty useita kertoja, kuinka vihapuheen voi tunnistaa ja erottaa vihaisesta puheesta. Ministeriön kampanja pyrkii auttamaan tässä.

– Meillä on olemassa oikeuskäytäntöä sekä Suomessa että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, missä punnitaan toisiaan vasten juuri sananvapautta ja ihmisarvon kunnioitusta.

– Sananvapaus on tärkeä demokrattisessa yhteiskunnassa, mutta varsinaiset vihanpurkaukset eivät nauti sananvapauden suojaa. Se on tärkeä viesti, joka ei välttämättä ole kaikkien tiedossa. 

Valtio iskee videoilla vihapuhetta vastaan 6:23

"Uskon, että kyse on isommasta asiasta"

SAKKI ry:n pääsihteeri Hanna Huumosen sekä toimittaja Tuomas Murajan mukaan heihin kohdistunut vihapuhe on saanut pääsiassa alkunsa "maalittamalla": Ensin jokin taho yllyttää vihapuheeseen, jonka jälkeen taho siirtyy sivuun, ja palautetta alkaa sadella joukolla.

Sekä Huumonen että Muraja toivoisivat, että vihapuhe lisättäisiin omana nimikkeenään rikoslakiin, jotta siihen voitaisiin puuttua paremmin. Nykyisin vihapuhetta voidaan käsitellä oikeudessa esimerkiksi kunnianloukkauksena tai kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Lisäksi Huumonen toivoisi, että vihapuheen juurisyihin puututtaisiin.

– Haluaisin joku päivä nähdä täällä (Huomenta Suomen) sohvalla ne vihaajat, jotka kertoisivat, miksi he vihaavat ja millä tavalla he kokevat, että se on auttanut jotain asiaa. Uskon, että tässä on kyse isommasta asiasta, kuten eriarvoisuudesta, joka purkautuu naisvihana, muukalaisvihana ja kaiken uuden pelkona.

Lue myös:

    Uusimmat