Nettiviestimet valloittavat nuorisoa

Suosiotaan on viime aikoina kuitenkin lisännyt myös reaaliaikainen viestintä internetissä. Aktiivisesti internetiä käyttävistä nuorista reaaliaikaista järjestelmää käyttää päivittäin melkein puolet.

Kännykkäpuhelut ja tekstiviestit ovat yhä nuorten suosituimmat viestintätavat. Tuoreen selvityksen mukaan suosiotaan ovat kuitenkin lisänneet reaaliaikaiset internetin viestijärjestelmät kuten Microsoftin Messenger.

Melkein puolet internetiä aktiivisesti käyttävistä nuorista viestii päivittäin Messengerin kautta, kun sähköpostia lähettää reilu kolmannes. Sen sijaan nettipuheluohjelma Skypea käyttää päivittäin vain kaksi prosenttia 15-24-vuotiaista ja yli kolme neljästä ei koskaan.

Nuoret uskovat, että tulevaisuudessa Messengerin suosio lisääntyy entisestään. Sitä vastoin netin perinteisten chattipalstojen ja lankapuhelimen käytön ennustettiin vähenevän.

Tiedot ilmenevät 15/30 Researchin laatimasta kansallisen nuorisotutkimuksen lisäraportista. Tiedot kerättiin viime keväänä internetkyselynä yli 30:ltä nuorten suosimalta nettisivustolta ja selvitykseen osallistui lähes 45 000 vastaajaa. Vastaajakunta painottuu aktiivisiin internetin käyttäjiin.

Laajakaistalla tuntikausia

Laajakaistayhteyden kautta kotonaan surffailevat nuoret arvioivat keskimääräiseksi internetin käyttöajaksi 167 minuuttia vuorokaudessa. Vaikkei kotona olisi yhteyttä lainkaan, arvioidaan nettiajaksi silti noin 70 minuuttia.

Valtaosa vastaajista kertoo käyttävänsä internetiä kotonaan, mutta suunnilleen puolet surffailee myös koulussa tai muussa oppilaitoksessa.

Netissä suosituinta näyttää olevan edelleen sähköpostin kirjoittaminen ja lukeminen. Toisella sijalla on chattailu.

Monissa internetin käyttötavoissa pojat vaikuttavat olevan tyttöjä ahkerampia netin hyödyntäjiä. Suurin ero on aikuisviihteen katsomisessa ja lataamisessa, mutta pojat lataavat muitakin tiedostoja useammin kuin tytöt. Samoin pojat tekevät enemmän ostoksia netissä ja hankkivat ostamiseen liittyvää tietoa.

Käyttö muuttuu iän karttuessa

Kyselyn perusteella internetin käyttö muuttuu osin ikävuosien karttuessa. Esimerkiksi 12-vuotiaista lapsista 70 prosenttia kertoo käyttävänsä nettiä pelaamiseen, kun 22-vuotiaista pelailee 40 prosenttia. Sähköinen asiointi puolestaan kiinnostaa yhä enemmän noin 16 ikävuodesta lähtien.

- Minulle oli ainakin yllätys, että alle 14-vuotiailla lapsilla pelaaminen nousee toiseksi tärkeimmäksi netin käyttötavaksi, sanoo tutkimusjohtaja Markus Keränen 15/30 Researchista.

Kiintoisana tutkija pitää myös sitä, että nuoret kertovat seuraavansa uutisia ahkerasti verkosta. Kotimaisten tiedotusvälineiden sivujen lisäksi uutisia haettiin kansainvälisistä lähteistä. Lisäksi nuoret hakevat tietoa erilaisista nettipäiväkirjoista eli blogeista sekä yksittäisten ihmisten sivustoilta.

- Tässä on sellainen trendi, että tietoa siirtyy perinteisten kanavien ohella yksilöltä yksilölle ilman välikäsiä kuten reporttereita ja suuria medioita.

Koulun jälkeen verkkoon

Tutkimuksen yhteydessä havaittiin, että Messengerin kaltaiset viestiohjelmat voivat korvata pitkät puhelut koulun jälkeen.

- Saattaa olla, että siellä on esimerkiksi luokallinen koululaisia, jotka chattailevat toisilleen koulun jälkeen, Keränen kuvailee.

Toinen yleinen trendi on bloggaus eli nettipäiväkirjan pitäminen. Henkilökohtaisistakin päiväkirjoista nuoret kertovat usein toisilleen, ja he myös käyvät ahkerasti lukemassa toistensa kuulumisia.

- Sosiaaliset suhteet saattoivat syventyä, koska niistä päiväkirjoissa onkin kirjoiteltu sellaisia asioita, mistä ei olla kehdattu jutella kasvokkain, Keränen kertoo.

Tutkijan mieleen on jääneet esimerkiksi kertomukset, joissa ihastuksen kohteen seurustelua on pyritty selvittämään blogista.

Valtaosa päiväkirjoista on tällä haavaa julkisesti verkossa ja nimimerkillä kirjoittaminen onkin tavallista. Kehitys on kuitenkin menossa siihen, että blogien kirjoittajat voivat paremmin valita lukijansa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat