Nettiurkintakohu: "Tuhannet yhtiöt mukana tietojenvaihdossa"

Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisten väitetään tekevän tiedonkeruussa läheistä yhteystyötä tuhansien yhtiöiden kanssa.

Taloussivusto Bloombergin lähteiden mukaan teknologia-, talous- ja teollisuusyhtiöt ovat luovuttaneet viranomaisille arkaluonteisia tietoja ja saaneet vastineeksi etuja, kuten oikeuksia salaisiin tiedustelutietoihin.

Kyseisten ohjelmien kerrotaan ulottuvan paljon syvemmälle kuin mitä NSA-urkintakohun käynnistänyt Edward Snowden paljasti viime viikolla.

Snowdenin paljastuksen mukaan Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA kerää puhelutietoja ja tietoverkkojen viestintää useilta internetyhtiöiltä, kuten Googlelta.

Monien nettiyhtiöiden kerrotaan luovuttavan Yhdysvaltain tiedustelulle myös vapaaehtoisesti tietoa verkossa olevista laitteista.

Laite- ja ohjelmistovalmistajien, pankkien, telekommunikaatioyhtiöiden ja monien muiden yritysten väitetään osallistuneen Yhdysvaltain hallituksen ohjelmiin. Bloombergin mukaan kerättyä tietoa voidaan puolustustoimien lisäksi käyttää myös vihollisten tietokoneisiin soluttautumiseen.

Bloombergin lähteiden mukaan Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset ovat tehneet sopimuksia harmittomiltakin vaikuttavien tietojen keräämisessä. Nämä tiedot voivat olla kuitenkin erittäin hyödyllisiä tiedusteluviranomaisille tai kybersodankäynnistä vastaaville osastoille.

Esimerkiksi ohjelmistojätti Microsoftin kerrotaan antaneen tietoa ohjelmistonsa bugeista tiedusteluviranomaisille ennen kuin niistä julkistetaan korjauksia. Kyseisellä tiedolla voidaan antaa etumatkaa hallinnon tietokoneiden suojaamiseen, mutta tiedot virheistä mahdollistavat myös vihollisten koneille tunkeutumisen.

Myös mm. tietoturvayhtiö McAfeen kerrotaan työskentelevän säännöllisesti NSA:n, Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n ja keskustiedustelupalvelu CIA:n kanssa. Yhtiö on viranomaisille tärkeä kumppani, koska sillä on asiantuntemusta internetin haitallisesta tietoliikenteestä.

McAfeen mukaan yhtiön toimittama informaatio ei kuitenkaan sisällä tietoa yksittäisistä henkilöistä, vaan tarkoitus on antaa tietoa mahdollisista uhkista.

Lue myös:

    Uusimmat