Mainos

Nettitunnistus niellyt miljoonia veronmaksajilta

Julkisista varoista on käytetty kymmeniä miljoonia euroja turhien nettitunnistusjärjestelmien kehittämiseen.

Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuksessa on ilmennyt, että huomattava osa rahoista olisi voitu säästää paremmalla suunnittelulla ja yhteistyöllä.

- Sähköinen henkilökortti on ehdottomasti virheinvestointi. Vain muutama sata henkilöä koko Suomessa käyttää korttia sähköiseen asiointiin, kommentoi Valtiontalouden tarkastusviraston ylitarkastaja Tomi Voutilainen.

Korttia käytetään kyllä matkustusasiakirjana ja muihin tarkoituksiin enemmänkin, mutta ei nettitunnistukseen.

Hän sanoo, että tässä kohtaa verohallitus on poikennut tehtävästään.

- Palvelu on hankittu hankintalain vastaisesti. Verohallituksen tehtävänä ei ole tunnistuspalveluiden tarjoaminen, vaan verotuksen hoitaminen. Nyt verohallitus on ruvennut hoitamaan patentti- ja rekisterihallitukselle ja väestörekisterikeskukselle kuuluvia tehtäviä, Voutilainen huomauttaa.

Voutilaisen mukaan viranomaistoiminta ja liiketoiminta on mennyt sekaisin. Hän myös sanoo, että sähköinen tunnistusjärjestelmä kehitettiin alunperin liian viranomaislähtöisesti, ja kehittelyssä unohdettiin asiakas.

- Ei ihme, ettei se ole kerännyt käyttäjiä. Kortti on ensinnäkin kallis, noin 40 euroa. Lisäksi sen käyttämiseen vaadittaisiin kortinlukija, eikä niitä ole yleisesti saatavilla tietokoneisiin. Koko tunnistusjärjestelmä kehitettiin teknisenä ideaaliratkaisuna, jonka käytännön toimivuutta ei tarpeeksi ajateltu.

Suomalaiset käyttävät lähes aina verkkopankkitunnuksia todistaakseen henkilöllisyytensä internetissä. Juuri kukaan ei käytä sähköistä henkilökorttia, johon on käytetty noin 30 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.