Mainos

Nettitelevisio yleistyy hitaasti

Nettitelevision tuloa hidastavat laajakaistaverkkoinvestoinnit sekä tekijänoikeuskysymykset.

Internetiin pohjautuva televisio on ottamassa ensi askeleitaan Suomessa. Nettitelevision yleistyminen on kuitenkin liikenne- ja viestintäministeriön teettämän raportin mukaan hidasta.

Viiden vuoden sisällä nettitelevisiota käyttää optimisesti arvioituna 10 prosenttia kotitalouksista. Pitkällä tähtäimellä yhä suurempi osa kotien mediakeskuksista kytketään internetverkkoon, jolloin myös televisiokuvan vastaanottaminen netin kautta on luontevaa.

Tekniikka on jo osoittanut toimivuutensa, ja maailmalla oli viime vuonna arviolta 1,5-2,5 miljoonaa nettitelevision tilaajaa.

Raportin mukaan Suomessa hidasteena on kattavaan ja kapasiteetiltaan riittävään laajakaistaverkkoon tarvittavat yli 400 miljoonan euron investoinnit. Nykyisin nettitelevisiovalmius on vain 15 prosentissa suomalaisista kotitalouksista, ja käyttäjiä on korkeintaan muutamia tuhansia.

Ongelmana ovat myös tekijänoikeudet. Jakeluoikeuksien saaminen on raportin mukaan keskeinen rajoittava tekijä nettitelevision kehityksessä.

Laitteiden yhteensopivuusongelmat standardien puutteessa ovat niinikään rajoite. Samalla laitteiden hinnat pysyvät korkealla.

Edut ajavat eteenpäin

Nettitelevisiolla on kuitenkin raportin mukaan paljon etuja, jotka ajavat tekniikkaa eteenpäin.

Internetin kautta televisio voi tarjota enemmän sisältöjä kuin muut digitelevision jakelukanavat pystyvät. Muun muassa kanavien määrä on periaatteessa rajoittamaton, kun kaapelin, satelliitin tai maanpäällisen verkon kautta välitettävissä lähetyksissä kanavien määrä on rajoitettu.

Televisiolähetyksiä voi seurata televisiovastaanottimien lisäksi esimerkiksi kännyköiden tai kannettavien tietokoneiden kautta. Etuna on myös internetverkon luontainen kaksisuuntaisuus.

Operaattorit tuotteistavat

Raportti arvioi, että nettitelevision yleistymistä ajaa operaattoreiden tuotteistus. Ne tarjoavat data-, puhe- ja televisiopalveluja samassa paketissa, mikä mahdollistaa kuluttajille kustannussäästöt.

Tällä hetkellä nettitelevisiossa johtavia maita ovat Hongkong, Ranska, Italia ja Yhdysvallat. Tulevaisuudessa Kiina ja Yhdysvallat kehittynevät johtaviksi maiksi, raportissa ennustetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.