Nettiseuranta paljastaa rikollisia suunnitelmia

Suomalaiset viranomaiset seuraavat nettiä jatkuvasti paljastaakseen yleistä turvallisuutta uhkaavia suunnitelmia. Internet on tuonut tullessaan rajattomat mahdollisuudet yhteydenpitoon. Tätä mahdollisuutta hyödynnetään yleisesti samalla tavoin ajattelevien keskuudessa, ja näin on syntynyt nettiyhteisöjä. Joidenkin palstojen keskustelut ovat sisällöltään sellaisia, että viranomaiset näkevät niissä vaaran.

Internetin rajattoman suuren sisällön vuoksi seuranta ja tiedon seulonta on vaikeaa.

– Seuranta perustuu siihen, että tiedetään mitä pitää seurata, keitä pitää seurata ja minkälaisia keskusteluja pitää seurata, tiivistää Turvallisuus- ja puolustusasiainkomitean sihteeristön pääsihteeri eversti Aapo Cederberg.

– Mutta aukotonhan tämä systeemi ei ole kuten Norjan tapaus todistaa.

Esimerkiksi norjalaisella Anders Behring Breivikillä ei ollut entuudestaan rikosrekisteriä. Tämä oli yksi syy siihen, miksi hän sai kaikessa rauhassa olla hyvinkin aktiivinen erilaisilla keskustelufoorumeilla.

– Jos profiili ei täsmää, ja jos ei ole rikollista taustaa, niin tämmöset tahtoo yllättää, summaa tilannetta Cederberg.

Monta hanketta torjuttu

Turvallisuus- ja puolustusasiainkomiteasta kerrotaan, että erilaisia rikollisia hankkeita on torjuttu nettiseurannan ansiosta.

– Mutta ne eivät ole uutisia, toteaa eversti Cederberg.

Virkavalta myös haluaa pitää ainakin osan rikollisuuden onnistuneesta ennaltaehkäisystä omana tietonaan, jotta pysyisi jatkossakin ajantasalla rikollisista hankkeista.

– Ongelma on se, että erilaisten ryhmien määrä netissä kasvaa kaiken aikaa. Ja ne muuttavat muotoaan jatkuvasti, mikä vaikeuttaa seurantaa.

– Kenelläkään ei ole resursseja seurata kaikkea netissä käytävää keskustelua, eikä se sopisi muutenkaan avoimeen demokraattiseen yhteiskuntaan. Tämän kanssa tässä tasapainoillaan, sanoo Cederberg.

Lue myös:

    Uusimmat