Mainos

Nettisatelliitti ampaisi avaruuteen tuhansien kilometrien korkeuteen

Ariane 5 -raketti on kuljettanut maan kiertoradalle satelliitin, joka on kehitetty tarjoamaan internetin laajakaistapalvelua Eurooppaan.

Brittiläisen Avanti-yhtiön Hylas-satelliitin (Highly Adaptable Satellite) on tarkoitus tuoda laajakaista käyttöön mm. Britanniassa sijaitseville etäisille alueille, joihin ei nykyisin menetelmin ole saatu järkevästi nopeita internetyhteyksiä. Myös Britannian hallitus on tukenut satelliitin kehitystyötä.

Satelliitti lähti matkaan perjantaina Ranskan Guyanasta Etelä-Amerikasta. Se saatiin asemoitua kiertoradalleen onnistuneesti 34 minuuttia laukaisun jälkeen. Satelliitin lähettämä signaali havaittiin lähes välittömästi Intiassa sijaitsevalta antennilta.

Satelliitin rataa asemoidaan ja järjestelmiä tarkastetaan vielä viikkojen ajan. Satelliitissa on Euroopan avaruusjärjestön (ESA) kehittämää teknologiaa. Se kiertää maapalloa noin 36 000 kilometrin korkeudessa päiväntasaajalta.

- Kyseessä on melko pieni avaruusalus, mutta se on hyvin kyvykäs, toteaa Hylas-satelliitin projektijohtaja ESAsta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että Hylas tulee toimittamaan laajakaistapalveluja noin 350 000 asiakkaalle maksimissaan 10 Mbps -nopeudella.

Avanti-yhtiön mukaan toinen laajakaistasatelliitti lähetetään kiertoradalle reilun vuoden päästä. Kyseinen satelliitti tehostaa laajakaistakapasiteettia Britannian lisäksi myös Afrikassa ja Lähi-idässä. Myös mm. Intian markkinoille ja Aasiaan suunnitellaan omaa satelliittia.

Euroopassa myös Eutelsat-yhtiö on lähettämässä oman nettisatelliitiin kiertoradalle ensi kuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.