Mainos

Nettipoliisi: Moni nuori tietää olevansa tekemisissä aikuisen kanssa

Ylikonstaapeli, nettipoliisi Marko Forss Helsingin poliisista kertoo, että monissa nettiteitse alkaneissa hyväksikäyttötapauksissa lapsi tai nuori tietää olevansa tekemisissä aikuisen kanssa. Hän ei ota kantaa nyt KRP:n tutkinnassa olevaan pedofiliasarjaan vaan puhuu aiheesta yleisesti.

– En välttämättä pitäisi sitä kaikkein yleisimpänä tekotapana, että naamioidutaan vaikka 15-vuotiaaksi pojaksi, että saadaan hyväksikäytetyksi nuorta tyttöä.

Forssin mukaan nuori menee monesti keskusteluun mukaan saadakseen hyväksyntää eikä lopulta ymmärrä mihin viaton jutustelu voi johtaa.

– Se on ihan normaalia, että nuoren seksuaalisuus alkaa nousta esiin 12-15 -vuotiaana, ja välillä mennään vähän jännitykseen mukaan ja keskustellaan niin, että siinä saattaa olla vaikka pari kaveriakin mukana. Osa saattaa hakea aikuiselta hyväksyntää, ja esimerkiksi kauniiksi kehuminen tuossa iässä saattaa olla tosi kova juttu.

Kun aikuinen on saanut rakennettua luottamuksen nuoreen, esiin saattaa nousta kiristämistä.

– Saatetaan kiristää alastonkuvaa esimerkiksi sillä, että uhataan julkistaa aiemmat keskustelut nuoren vanhemmille. Totta kai siinä tilanteessa saattaa hävettää niin paljon, että voi suostua näihin pyyntöihin.

Suurin ongelma on, että tapaukset eivät päädy poliisin tietoon

Lasten seksuaalinen ahdistelu netissä on suorastaan räjähtänyt käsiin. Kalastelijoita eli henkilöitä, jotka jahtaavat lapsia netissä, on suorastaan pilvin pimein. KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala sanoi aamulla tuoreimman pedofiilisarjan paljastumisen yhteydessä, että nyt esiin tulleet satojen lasten hyväksikäyttötapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

– Pitäisi saada nuoret rohkaistumaan ja kertomaan yrityksistä ja teoista aikuisille, poliisille tai kouluissa, jotta syylliset saataisiin vastuuseen. Yksi ilmianto saattaa johtaa useamman uhrin löytymiseen, Forss tiivistää.

Miten toimia jos tapaamiseen ilmestyy teinipojan sijasta aikuinen mies?

Mikäli netin keskustelupalstoilla päädytään sopimaan treffejä, kehottaa Forss aina nuorta ottamaan kaverin mukaan tapaamiseen.

– Toki olisi hyvä, jos tapaamisesta kerrottaisiin myös vanhemmille, mutta harvoin se menee niin. Jos tapaamispaikalle sitten ilmestyy vanhempi reiska, niin kehottaisin soittamaan 112:een ja vetäytymään takavasemmalle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.