Nettipokerin tarjonta kukkii laittomuudesta huolimatta

Suomeksi toimivat nettipokeriyhtiöt käyttävät hyväkseen laissa olevaa porsaanreikää mainostamalla sivuillaan maksuttomia pelejä. Vain maksullisen nettipokeripelin tarjoaminen ja mainostaminen on lain mukaan kiellettyä.

Nettipokeria Suomessa markkinoivat yhtiöt eivät ole huolissaan niiden toiminnasta tehdyistä tutkintapyynnöistä. Tänä vuonna kotimaan markkinoilla on aloittanut ainakin yksi uusi yhtiö, ja toinen on perusteilla. Nettipokerin pelaaminen on Suomessa laillista. Maksullisen pelin tarjoaminen ja mainostaminen ilman lupaa taas ei.

Lupaa ei ole hakenut kukaan. Raha-automaattiyhdistys voisi sisäministeriöstä sitä hakea, mutta yhtiö ilmoittaa, ettei se ole kiinnostunut kilpailusta eikä verkkopeleistä.

Suomeksi nettipokeria markkinoi noin kymmenen yhtiötä, joista useimmat ovat rekisteröityneet Maltalle ja Gibraltarille. Monien takana ovat täysin kotimaiset voimat, ja Pohjoismaat on niiden tärkein markkina-alue.

Yhtiöt käyttävät hyväkseen laissa olevaa porsaanreikää mainostamalla maksuttomia pelejä. Nettisivustoilta on kuitenkin helppo pääsy todellisten panosten ääreen.

Sisäministeriö on jättänyt tutkintapyyntöjä poliisille ainakin Ladbrokesin ja Pafin toiminnasta Suomessa. Esimerkiksi ahvenanmaalaisen Pafin kohdalla tutkinta on valmistunut ja valtionsyyttäjällä syyteharkinnassa. Paf on saanut jo yhden tuomion Suomen korkeimmassa oikeudessa arpajaislain rikkomisesta markkinoituaan maksullisia nettipelejä mannersuomalaisille vuosituhannen alussa.

- Meillä ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää tutkintapyyntöjä poliisille, sanoo hallintoneuvos Jouni Laiho sisäministeriöstä.

Suomalaisten pelaajien toiseksi eniten suosima, Britannian pörssissä noteerattu Ladbrokes ei poliisitutkinnasta tai syyteharkinnasta hätkähdä.

- Eivätköhän syytteet vanhene, kun kellään ei ole vedenpitävää vastausta mihinkään. Uskomme, että laki muuttuu, ja siihen koko yhtiön strategia perustuu. Odotan, että uusi hallitus seuraa Ruotsia ja vapauttaa pelimarkkinat, sanoo Ladbrokesin tiedottaja Wille Wilenius.

Peliyhtiöt uskovat markkinoiden vapautumiseen

Yhtiöiden usko pelimarkkinoiden vapautumiseen perustuu Euroopan unionin komission Suomelle, Ruotsille, Tanskalle ja Unkarille esittämään vaatimukseen, jonka mukaan maiden on avattava vedonlyöntimarkkinansa muissa maissa jo toimiville yrityksille toukokuun 21. päivään mennessä. Muussa tapauksessa komissio voi haastaa maat EY-tuomioistuimeen.

Toinen seikka, jonka peliyhtiöt ovat tulkinneet itselleen edulliseksi, on EY-tuomioistuimen niin sanottu Placanica-päätös. Siinä tuomioistuin katsoi, että Britanniassa toimiluvan saanut vedonlyöntiyhtiö Stanley saa toimia myös Italiassa, vaikka Italia yritti estää sen toiminnan omalla maaperällään.

Sisäministeriössä tuomioistuinta tulkitaan toisin:

- EY-tuomioistuin on vuodesta 1999 linjannut monopolien hyväksymisen puolesta. Heidän viestinsä on ollut, että pitää tavoitella tilaa, jossa parhaiten pyritään estämään vilppiä ja sosiaalisia haittoja, Laiho sanoo.

- Mutta täytyy maltillisesti odottaa vielä muutama oikeusistuinpäätös, ennen kuin voi sanoa mitään varmaa, hän jatkaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat