Mainos

Nettipiratismista tutkintapyyntöjä

Musiikin nettipiratismia ryhdytään karsimaan viranomaistoimin myös Suomessa.

Suomen levy-yhtiöitä edustava Ääni- ja kuvatallennetuottajat on jättänyt poliisille yhteensä 28 tutkintapyyntöä musiikin laittomasta jakamisesta internetissä.

ÄKT:n mukaan tarkoitus on saada merkittävässä määrin musiikkia laittomasti levittäneitä henkilöitä vastuuseen. Tutkintapyynnöt ovat osa laajaa kansainvälistä operaatiota, jolla musiikkiteollisuus pyrkii saamaan nettipiratismia kuriin.

Levyteollisuus: Verkkopiratismi aiheuttaa miljardien tappiot

Musiikkiteollisuuden kansainvälisen kattojärjestön IFPI:n mukaan internetissä on noin 870 miljoonaa laitonta musiikkitiedostoa, joista valtaosa liikkuu ns. vertaisverkoissa. Tutkimuslaitos Informa Media Groupin arvion mukaan levyteollisuus olisi menettänyt lähes kahden miljardin euron tulot viime vuonna verkkopiratismin vuoksi.

Teollisuus pitää piratismia tärkeimpänä syynä sille, että levymyynti on maailmanlaajuisesti laskenut 22 prosenttia viiden viime vuoden aikana. Suomessa lasku on aiemmin ollut lievää, mutta viime vuonna myynti vajosi 12,5 prosenttia. Viimeisten kahden vuoden aikana Suomen levyteollisuus on vähentänyt henkilökuntaansa keskimäärin kymmenellä prosentilla.

Tutkimusten mukaan musiikin lataaminen verkosta voi myös lisätä levyjen ostamista, jos se toimii kuluttajalle tutustumisväylänä, mutta selvästi useammissa tapauksissa se vähentää ostamista.

Suomessa annettiin ensimmäisen kerran tuomio musiikin luvattomasta jakelusta vertaisverkossa vuonna 2001. 25-vuotias jyväskyläläisopiskelija tuomittiin 32000 markan (runsaan 5000 euron) korvauksiin. Kansainvälisestikin useimmat tuomion saaneet ovat 25-35-vuotiaita, ja runsaat kaksi kolmasosaa on miehiä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 12.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.