Nettipelaaminen vie aikuisia psykiatriselle

Suomessa on 110 000 peliongelmaista - yhä useampi heistä aikuisia. Liikaa pelaaville tarkoitettuun Peluurin auttavaan puhelimeen tuli yli 25-vuotiaita pelaajia koskeneita soittoja lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen nähden.

Kaikista pelihaitoista liiallisen nettipelaamisen osuus kasvoi viime vuonna yli kolmannekseen. Tähän joukkoon kuuluu sekä rahapelaajia että maksuttomien nettipelien käyttäjiä.

Liiallinen nettipelaaminen näkyy jo psykiatrisilla poliklinikoilla myös aikuisten osalta, kertovat psykiatrit Helsingissä ja Turussa. Ongelmapelaamiseen liittyy usein päihdeongelma ja sen on havaittu lisäävän masennusta.

– On tämä huomattavasti yleistynyt. Ihmiset hakevat apua psykiatrisilta ja päihdeklinikoilta. Etenkin tämä internetin kautta tapahtuva pelaaminen – se on nuorison ja nuorten aikuisten ongelma. Loppujen lopuksi siitä voi seurata masennusta ja tähän liittyy päihdeongelmia, toteaa psykiatrian professori Jyrki Korkeila Turun yliopistolta.

Peliklinikan mukaan peliriippuvaiset ovat kovin eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea.

– Alueellinen eriarvoisuus on selvästi nähtävissä. Hyvin usein, kun esimerkiksi ohjaamme auttavassa puhelimessa asiakkaita eteenpäin hakeutumaan paikalliselle a-klinikalle, asiakas soittaa seuraavana päivänä takaisin ja kertoo, että otti yhteyttä, mutta sieltä kerrottiin että ei heillä hoideta ongelmapelaajia, kertoo Peliklinikka Peluurin kehittämispäällikkö Mari Pajula.

Pelaaminen voi olla myös elanto

Joillekin himopelaaminen voi tuottaa jopa elannon. Parikymppinen Samuli Sihvonen on Suomen paras Starcraft kakkosen pelaaja. Hän on yksi niistä muutamasta suomalaisesta, jotka saavat elantonsa pelaamisesta. Tie huipulle on ollut työntäyteinen.

– Kun oikein jaksaa, niin sillon tulee kuukausikin pelattua 6-8 tuntia joka päivä.

Ongelmana Sihvonen ei omaa pelaamistaan näe.

– Kyllä minä olen jollain tavalla nettiin koukussa, mutta en usko, että tämä niin koukuttavaa on. Kyllä minä uskon, että pystyn tämän lopettamaan, jos tarvitsee, Sihvonen pohtii.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat