Nettipapin haaste: Kristinuskon totuudet puristettava tekstiviestiin

Nettipapin ei ole pakko olla rento eikä edes hauska, sanoo Kangasalan seurakunnassa nettipappina toimiva Marko Sagulin.

Siitä on kuitenkin tiettyä etua, kun pitää netin keskustelupalstaa yllä. Sagulinin ylläpitämä, pienen Kangasalan seurakunnan keskustelupalsta on harvinaisen virkeä. Uusia kysymyksiä tulee lähes joka päivä. Sivut ovat olleet pystyssä neljä vuotta, ja sinä aikana Sagulin on vastannut yli kuuteensataan kysymykseen.

- Kun vastaan pitkästi ja pohdiskelevasti johonkin netissä esitettyyn kysymykseen, kirjoittaa sinne joku: "en jaksanut lukea vastausta, voitko vastata lyhyemmin". Satoja vuosia pohdittuja kristinuskon totuuksia on kuitenkin aika vaikea puristaa tekstiviestiin, sanoo Sagulin.

Vaikka internetissä voi anonyyminä heittää niin sanotusti läppää ja olla helposti myös asiaton, hakevat ihmiset lopulta kirkon keskustelupalstallakin kysymyksiä suuriin ja vaikeisiin kysymyksiin. - ihan tosissaan.

- Ihmiset sanovat aina, että kirkon ei pitäisi olla vanhanaikainen ja jähmeä, ja silti juuri sitä kirkolta halutaan, sanoo Sagulin.

Turvaa, vakavuutta - kyllä, mutta myös viihtymistä

Nettipappina ja nuorisopastorina toimiva Sagulin tietää, että kirkossakin monet haluaisivat jäyhien saarnojen ja iänikuisten rukousten sijaan kuunnella gospelia ja nuorekkaan raflaavia saarnoja.

- Toivon, että teoriani ei ikinä tule toteen, mutta jos tulisi sota, olen varma, että ihmiset tulisivat jumalanpalveluksiin suurin joukoin ja haluaisivat kuulla nimenomaan niitä vanhanaikaisia saarnoja.

- Tietty vakavuus merkitsee samalla turvallisuutta, sanoo Sagulin.

- Toisaalta ihmisten kanssa ei nuorisoilloissa eikä netin palstallakaan voi lähteä siitä, että kaikki vellovat murheen aallokossa. Ihmiset haluavat myös viihtyä.

Netti on vain työhuone

Sagulin pitää internetiä eräänlaisena työhuoneena, jossa työskentelyn sisällön pappi määrittää itse.

- Ihan sama kuin jos menen nuorisotalolle, niin ei se paikka vielä yksinään määritä sitä mitä siellä tehdään, sanoo Sagulin.

Hän iloitsee siitä, että saa netissäkin keskittyä lempiaiheeseensa: raamatun tulkintaan ja opettamiseen.

Hänen työaikatauluunsa on mahdutettu yksi nettipapin päivä jokaisessa kaksiviikkoisjaksossa.

Sagulin vastaa ihmisten kysymyksiin pitkästi ja pohdiskelevasti. Vasemmalla kädellä tehty olisi hänestä vain huonoa mainosta.

- Nettisivut kannattaa tehdä hyvin, tai sitten ei ollenkaan. Ihan sama kuin jos näkisin tienvarressa kastuneen ja haalistuneen paperin, jossa lukisi "mansikoita kolmensadan metrin päässä" - en menisi ostamaan.

Sagulin kertoo nettisivuilla vastaavansa kaikkiin kysymyksiin maan ja taivaan väliltä, ja niin hän on myös tehnyt.

Kysymyksiä ja vastauksia on elämän ja kuoleman lisäksi muun muassa abortista, homoudesta, sodista ja eutanasiasta. Paljon tulee kysymyksiä myös raamatunkohdista, kirkossa käyttäytymisestä ja kirkon opeista.

- Kun vertaa ihmisten tapaamiseen oikeasti, on netin kysymyspalstalla se etu puolellaan, että siellä voi intensiivisemmin ja rauhallisemmin keskittyä vastausten pohdintaan, sanoo Sagulin.

Facebookiin Sagulin ei ole työasioissa vielä lähtenyt.

- Papin työssäkin on valitettavasti usein kiire. Johonkin kohtaan pitää vetää raja.

Kangasalan seurakunnan nettipapin palsta, Marko Sagulinin ylläpitämä

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat