Nettiostajan kannattaa olla tarkkana - halpa hinta voi olla varoitusmerkki

Kun äkkäät netin kauppapaikalta yksityisen kauppaaman huokean tuotteen, pidä ennen ostamista tuumaustauko. Tuotteen myynti suhteettoman halvalla voi olla varoitusmerkki.

Nettikaupan hittituotteissa - etenkin puhelimissa - voi olla vaarana, että ne on ostettu väärin henkilötiedoin kytkykaupalla, jolloin ostaja tahtomattaan sotkeutuu rikokseen. Poliisi saa jatkuvasti myös ilmoituksia autojen ja mopojen maksetuista käsirahoista, jonka saatuaan myyjä on hävinnyt.

- Jos myyjä usuttaa pikaiseen ostopäätökseen, taustalla voi olla huijaus. Ihminen on perusluonteeltaan ahne. Moni tarttuu syöttiin uskomattoman helposti, kun halvalla saa, tietää rikosylikonstaapeli Kimmo Lindholm.

Hänen työnsä Satakunnan poliisilaitoksella painottuu tietotekniikkaan liittyvään rikostutkintaan.

Keskustelupalstat paljastavat

Netissä voi joutua petoksen uhriksi ostamalla etumaksulla tavaraa, jota ei ole olemassa tai joka ei ole myynti-ilmoituksen lupaamassa kunnossa.

Ennen ostoa kannattaa tehdä pieni perustarkastus, jossa laittaa netin Google-hakukoneeseen myynti-ilmoituksen tiedot: myyjän nimen tai nimimerkin, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron. Jos myyjä on harrastanut esimerkiksi olemattoman tavara kauppaa, se paljastuu usein nettipalstoilta tai palautteista.

Puhelinnumero kannattaa tarkastaa sähköisistä puhelinluetteloista. Jos puhelin paljastuu pre-paid-liittymäksi, sekin voi olla oire.

- Toisaalta voisin itsekin ajatella käyttäväni pre-paid-liittymää, kun teen kauppaa netissä. Olen myynyt ja ostanut puhelimen netissä yksityisen kanssa. Kaikki sujui, eli on kauppapaikoilla paljon rehellistäkin väkeä, Kimmo Lindholm muistuttaa.

Luotettavuudesta viestii myyjän tunnistautuminen esimerkiksi nettihuutokauppaan omin verkkopankkitunnuksin.

Jututa kauppakumppani

Myyjä kannattaa aina haastatella puhelimessa.

- Itselleen voi tehdä etukäteen listan kysymyksistä, joihin pitää saada luontevasti vastaus. Myyjälle voi ehdottaa tapaamista, vaikka paikka olisi kaukanakin. Jos ehdotus tyrmätään, ei kaupantekoa kannata jatkaa, vinkkaa Lindholm.

Kotimaisissa verkkokaupoissa asiointeja joudutaan poliisin kanssa puimaan harvoin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat