Mainos

Nettiosoitteet loppuvat viikon sisällä - hidastuuko verkko?

Internetin toiminnan arvellaan muuttuvan hitaammaksi vapaiden IP-osoitteiden loppuessa lähiaikoina. Palveluntarjoaja Hurricane Electric vastaa tietokoneet yksilöivien IP-osoiteiden jakamisesta. Nyt ollaan tultu siihen pisteeseen, että osoitteet ovat yksinkertaisesti loppumassa. Vapaana olevien osoitteiden arvellaan loppuvan viikon sisällä.

Technology Review kuvailee osuvasti, että kyseessä on samanlainen tilanne, kuin jos puhelinyhtiöltä loppuisivat asiakkaille annettavat uudet puhelinnumerot. Erona on, että "muinaisten" lankapuhelimien tapauksessa yhtiöt ennakoivat numeroiden loppumisen ja lisäsivät tarvittaessa uusia suuntanumeroita ongelmien välttämiseksi.

Internetin tapauksessa ei kuitenkaan ole kuitenkaan näin helposti käyttöön otettavaa suunnitelmaa. Mahdollisten yhteensopivuusongelmien ja suuriksi pelättyjen kustannusten vuoksi ollaan "jumiuduttu" nykyiseen osoitejärjestelmään.

Yhtiöt varanneet suunnattomasti osoitteita

Tilanne ei kuitenkaan tarkoita, että ensi kuussa internetiin ei voisi enää yhdistää uusia koneita uudella osoitteella. Internetin alkuaikoina monet suuret yritykset nimitäin varasivat valtavasti IP-osoitteita, joista suurin osa on vielä käyttämättä.

Muissa tapauksissa ongelmat kuitenkin pahenevat hiljalleen. Alkuvaiheessa internetin palveluntarjoajat koittavat ratkaista asiaa mahdollisesti ostamalla lisää IP-osoitteita. Osoitteiden hinnat kuitenkin luultavasti kasvavat kysynnän ja tarjonnan kuilun kasvaessa.

Technology Review kertoo sivuillaan, että luultavimmin palveluntarjoajat ottavat apuun Network Address Translation (NAT) -järjestelmän, jonka avulla samojen IP-osoitteiden alle tungetaan useita käyttäjiä.

Lankapuhelinvertausta käyttäen tämä tarkoittaa sitä, että eri henkilöillä onkin sama puhelinnumero. Jos IP-numerosi jakava tuntematon henkilö potkitaan pihalle jostakin palvelusta, sinullakaan ei ole enää sinne asiaa, koska sinulla on kieltolistalle joutunut IP-osoite. Tämä on hyvin epätodennäköistä, mutta joka tapauksessa Internetin käyttö alkaa luultavasti hiljalleen hankaloitua ja hidastua.

Uusi osoitejärjestelmä jo valmiina

Jossain vaiheessa internetin nykyisen IPv4-protokollan päivitys seuraavan sukupolven IPv6-protokollaan tulee väistämättä eteen. Siirtyminen uuteen versioon tulee kuitenkin olemaan hankalaa yhteensopivuuksien kannalta. Lisäksi se tulee maksamaan paljon. Vanhempi IPv4-protokolla onkin luultavasti hidastuttamassa netin käyttöä vielä jonkin aikaa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.