Mainos

Nettineuvola saattaa olla tulevaisuutta

Helsingissä asuvat, raskaana olevat naiset saattavat saada tulevaisuudessa neuvola-palveluja myös internetin kautta. Helsingin kaupungin neuvolatyön ja terveyden edistämisen yksiköstä kerrotaan, että suunnitteilla on projekti, jossa tätä vaihtoehtoa kehitellään normaalien neuvolakäyntien lisänä.

Palvelu näyttäisi tulevan toteutuessaan tarpeeseen. Tuoreen Pro Gradu -tutkielman mukaan äidit kaipaavat odotusaikanaan kipeästi vertaistukea ja tiiviimpää yhteistyötä neuvolan kanssa. Samantapaisia tuloksia sai myös aiheesta vuonna 2006 Kuopion yliopistossa väitellyt Pirkko Kouri.

Kuopion Yliopiston hoitotieteiden laitokselta valmistunut Mari Pulkkinen tuo työssään esiin, että odottajat kokivat saavansa vertaistukea paremmin ja helpommin internetistä kuin neuvolan kautta. Myös internetin tuoma anonymiteetti helpotti vaikeiden raskauteen liittyvien asioiden käsittelyä. Kyselytutkimuksen vastauksista nousi yhtenä tärkeänä asiana esiin niin ikään neuvolakäynteihin liittyvä kiireen tuntu.

Helsingin kaupungin neuvolatyön ja terveyden edistämisen yksikön päällikkö Hannele Nurkka myöntää, että kiire neuvoloissa on lisääntynyt.

- Neuvolahoitajilta on tullut viestiä, että kuormitus on lisääntynyt. Kiireen tunnetta on toki saattanut lisätä myös suuret organisaatiomuutokset.

Helsingissä on jo viime vuonna alettu panostaa entistä enemmän vertaistuen tarjoamiseen odottaville perheille.

- Sosiaaliviraston kanssa otimme käyttöön uuden perhevalmennuskonseptin, jossa odottavat vanhemmat tapaavat toisiaan myös lapsen syntymän jälkeen. Näin luodaan puitteet vanhempien keskinäisten vertaisryhmien syntymiselle, Nurkka jatkaa.

Nurkka painottaa, että internet-neuvola -projekti on vasta suunnitteluvaiheessa, mutta korostaa, että terveydenhuollossa ollaan entistä enemmän lisäämässä sähköisiä palveluja. Mikäli projekti osoittautuu onnistuneeksi ja käyttäjät ovat tyytyväisiä, on toiminnan aloittamiselle hänen mukaansa hyvät edellytykset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.