Nettimiljonääri Kim Dotcomin jutussa uusi käänne

Uudessa-Seelannissa karkotuspäätöksen uhan alla oleva suomalaissaksalainen nettiyrittäjä Kim Dotcom (oikealta nimeltään Kim Schmitz) on palkannut kansainvälisen huippujuristin Robert Amsterdamin puolustamaan itseään.

Amsterdam on julkistanut oman käsityksensä tapauksesta samalla kun Yhdysvaltain yleinen syyttäjä Eric Holder neuvottelee luovutuksesta Uudessa-Seelannissa.

Loisteliaasta elämäntyylistään ja muun muassa Kimi Räikkösen kaveerauksesta tunnettu Dotcom teki jättiomaisuuden Megaupload-palvelulla, josta sai ilmaiseksi ladata esimerkiksi elokuvia, musiikkia ja pornoa.

"Kuin Osaman kiinniotto-operaatio"

Yhdysvaltain mukaan Megaupload teki rahaa 175 miljoonaa dollaria sisällöillään ja tekijänoikeuksien haltijat menettivät puoli miljardia saamatta jääneitä tuloja.

Amsterdam kertoo MTV3:lle uskovansa, että Dotcom joutui Hollywoodin elokuvalobbareiden painostuksesta Yhdysvaltain oikeusministeriön ajojahdin kohteeksi tammikuussa viime vuonna, kun Uuden-Seelannin poliisi teki yllätysratsian Dotcomin kartanoon ja takavarikoi kaiken. Operaatioon osallistui yli 70 aseistettua poliisia ja kaksi helikopteria.

– Yhdysvallat painosti Uutta-Seelantia joka toteutti operaation kuin Osama bin Ladenin kiinnioton, Amsterdam sanoo.

– Yhdysvaltain hallinto taipui lobbareiden vaatimukseen koska muuten Barack Obaman kampanja olisi jäänyt ilman heidän rahatukeaan, Amsterdam uskoo.

Megauploadin rahat ilmeisesti tulivat mainostajilta niille, jotka latasivat aineistoa tarjolle. Dotcomin omaa henkilöstöä uumoillaan pääasiallisiksi lataajiksi.

Tekijänoikeuspiirien kritiikki oli äänekästä ja vuonna 2005 alkanut toiminta lopetettiin kertaheitolla alkuvuodesta 2012 takavarikon yhteydessä.

– Asiakkaani on täysin syytön. Herra Dotcomin syyttäminen rikoksesta on kuin syyttäisi valokopiokoneen valmistajaa petoksesta siksi, että joku kopioi väärennetyn asiakirjan.

Ratsia todettiin sääntöjenvastaiseksi

Asumisoikeuden hankkinut Dotcom on saanut myös Uuden-Seelannin oikeuslaitoksen ja poliittisen elämän kuohumaan.

Ratsia ja takavarikko todettiin sääntöjenvastaiseksi ja maan turvallisuuspoliisin paljastettiin vakoilleen ilman lupaa Dotcomia ennen rynnäkköä.

Uuden-Seelannin oppositio syyttikin maan hallintoa alistumisesta Yhdysvaltain tahtoon. Asiaa ei auttanut, että pääministeri John Key tapasi viime lokakuussa Hollywoodin studiojohtajia ja heidän päälobbarinsa Washingtonissa, demokraattisenaattori Chris Doddin.

Dotcom halutaan Yhdysvaltoihin vastaamaan syytöksiin rikollisesta toiminnasta. Uuden-Seelannin oikeuslaitoksen luovutuskäsittelyn odotetaan alkavan tämän vuoden elokuussa, ellei prosessi nopeudu kuten Yhdysvallat toivoo.

Lue myös:

    Uusimmat