Mainos

Nettikysymys: Suurin osa ei ostaisi alkoholia alaikäiselle

Mikäli MTV3:n nettikysymystä uskoo, viikonlopun juhlinnoissa ei olisi pitänyt olla paljon aikuisen alaikäiselle ostamia juomia. Kysymykseen vastanneista hyvin suuri enemmistö, 72,9 prosenttia, kieltää ostaneensa alkoholia alaikäiselle, kun taas 27,1 prosenttia myöntää näin tehneensä. Vastauksia tuli yhteensä 2 998 kappaletta.

Vastauksissa kerrotaan, että nuorempana tuli hankittua alkoholia alaikäiselle, mutta vanhemmiten ostaminen on loppunut. Paluuta vanhaan ei myöskään harkita. Moni tuomitsee alaikäiselle ostamisen vetoamalla lakiin tai ylipäätään siihen, että alaikäisten ei alkoholia tule juoda:

- Alaikäisille ei missään nimessä pidä ostaa alkoholia. Ehtivät itse ostaa kun ovat oikeutettuja siihen. Jos olemme niin tyhmiä, että ostamme heille, niin se on viesti että siitä vaan, ei ole mitään rajoja. Joku väittää että saa ne kuitenkin hankittua - mutta rajat on oltava ja niitä on noudatettava.

"Alaikäisestä juomarista tulee alkoholisti"

Tiukimmin suhtautuneet vastaajat vetoavat siihen, että monet heidän tuntemansa alkoholin suurkuluttajat ovat aloittaneet harrastuksensa liian varhain ja he epäilevät näin käyvän jatkossakin:

- Alkoholijuomien ostaminen alaikäiselle on vakava rikos. Alaikäisen aivoissa syntyy huomattavasti helpommin riippuvuus kuin aikuisen aivoissa. Riippuvuus voi syntyä kertajuomisen seurauksena. Se on koko loppuelämän tuhoisa ongelma. Kysy tutuiltasi jotka käyttävät vähänkin hallitsemattomasti alkoholia, minkä ikäisenä ottivat ensikerran alkoholia, saatat hämmästyä.

Eräs vastaaja kertoo omasta kokemuksestaan:

- En muista omasta nuoruudestani juuri mitään juomisen takia. Murheita on vain seurannut. Täysikäiset niitä kaljoja meille osti, mistäs niitä muuten, hän kertoo.

"Hakureissu kiva lisätienesti"

Kyllä -vastanneet perustelevat alkoholin ostoa alaikäiselle sillä, että he saisivat alkoholin muualtakin. Eräs työtön kertoo hakureissujen olevan hänelle "mukava lisätienesti".

Moni vastaajista kertoo katuvansa sitä, että ovat joskus hakeneet alaikäisille. Eräs vastaaja kertoo myös, miten hän oppi omista virheistään:

- Äitini toi itselleni 14-vuotiaasta alkaen Alkosta mitä vain halusin. Kiitoksia vaan alkoholivaurioista aivoissani! Nyt itse nelikymppisenä useamman lapsen isänä en ikinä vahingoittaisi lapsiani tuolla tavalla, hän kertoo.

Erästä 18-vuotiasta odotti ikävä yllätys appivanhemmilta, kun hän oli ostanut alaikäiselle tyttöystävälleen juomista:

- Ostin 18-vuotiaana 17-vuotiaalle tyttöystävälleni juomaa, ja tytön vanhemmat tekivät siitä poliisijutun, kun tyttö oli vähän örveltäny.

Tämä oli vastaajan ensimmäinen ja viimeinen kerta kun hän osti alaikäiselle juotavaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.