Nettikysymys: Naisjohtajuuteen suhtaudutaan varauksella

Helsingin hiippakuntaan valittiin eilen Suomen historian ensimmäinen naispiispa, Irja Askola. MTV uutiset palasi aiheeseen nettikysymyksellä "pitäisikö kirkon avata nykyistä enemmän johtopaikkoja naisille". Vastanneista hieman yli puolet, 56,1 prosenttia, on sitä mieltä, että näin tulisi tehdä, kun taas kielteisesti asiaan suhtautuvia on 43,9 prosenttia. Kysymykseen vastasi yhteensä 578 henkilöä.

Monet kielteisesti vastanneista pohjaavat mielipiteensä sille, että esimerkiksi Askola on valmis muuttamaan perinteisiä kirkon tapoja sallimalla homoparien vihkimisen. Tämä ei miellytä kaikkia vastaajia:

- Olen koko ikäni äänestänyt naista joka paikkaan, mutta nyt mieli muuttuu. Olen harkinnut eroa kirkosta, mutta perinteet ovat vielä pitäneet siellä. Jos nyt perinteet rikotaan, ei ole enää mitään syytä kuulua kirkkoon, kommentoi eräs vastaaja.

Eräs vastaaja epäilee naisten johtamistaitoja, jopa biologisten seikkojen perusteella:

- Nainen on ensisijaisesti biologinen viettiolento, joka ei kykene korkeampaan hengenelämään. Hän on sisäisesti ristiriitainen, ja toimii subjektiivisten mielihalujensa perusteella. Johtamisessa tarvitaan kuitenkin myös kykyä objektiivisuuteen ja loogiseen päätöksentekoon, sekä pitkäjänteisyyttä, hän sanoo.

Suurin osa kielteisesti vastanneista vetoaa Raamattuun kommentoiden, että itse Iso Kirja kieltää naispappeuden ja sitä kautta naisten johtoaseman kirkossa.

"Naispapit niin aliarvostettuja, että ihan suututtaa"

Naisjohtaja-asemien lisäämisen puolella olevista moni on sitä mieltä, että kirkko kaipaa uudistuksia, ja naisten lisääntyvä osallistuminen johtotehtäviin toisi kaivattua raikkautta:

- Ehkä kirkko pääsisi pönöttymisestään kun naisia olisi enemmän, vastaa eräs ja toinen jatkaa:

- Totta kai naisten pitää päästä johtotehtäviin! Nythän se on melkein miesten maailma. Naispapit ovat nykyisin niin aliarvostettu juttu, että ihan suututtaa. Osaksi se on niiden hissukoiden naispappien omaa syytä. Hyvä, että nyt saimme naispiispan.

Kyllä-vastauksissa perusteltiin myös, että luterilainen kirkko on avoimempi kuin monet muut:

- Luterilainen kirkko ei ole sellainen sortoa kannattava kuin eräät muut uskonnot. Tai eihän se uskontojen vika ole, vaan väärin ymmärtävien kannattajien, laukoo yksi vastaaja.

Muutama vastaaja ihmettelee, miksi asiaa pitäisi edes pohtia - kirkon virat ovat kaikille koulutuksen saaneille avoimia, sukupuoleen katsomatta.

- Kyllä paikkoja tulisi lisätä naisille. Nythän kirkon virat ovat ihan normaalisti kaikkien alan koulutuksen saaneiden haettavissa, eikä mitään sukupuolikiintiöitä ole. Valitsijoiden näkemys parhaasta ehdokkaasta ratkaisee, kuka tulee valituksi.

Lue myös:

    Uusimmat