Mainos

Nettikysymys: Itsenäisyyden juhlinta ei kiinnosta kaikkia

Vaikka monessa perheessä hiljennytään katsomaan itsenäisyyspäivän vastaanottoa televisiosta ja sinivalkoiset kynttilät syttyvät, suinkaan kaikki eivät itsenäisyyden juhlinnasta innostu.

MTV:n nettikysymykseen vastanneiden mukaan suuri osa jättää sunnuntaina juhlinnat väliin. Lähes 54 prosenttia nettikysymykseen vastanneista ilmoittaa, ettei aio juhlia itsenäisyyttä.

- En juhli. Itsenäisyys meni kun liityttiin EU:hun, kommentoi wokki - kuten moni muukin kyselyyn vastannut.

- Ei ole mitään syytä juhlimiseen tämmöisenä lama-aikana, sanoo Velmies.

Moni vastaaja kritisoi myös suomalaista tapaa juhlia itsenäisyyttä.

- Ei huvita juhlia tällaista surujuhlaa; en tajua miksi itsenäisyyspäivän tunnelma on kuin hautajaisista! Ehkä meidänkin pitäisi juhlia itsenäisyyspäivää USA:n malliin raketeilla?, ehdottaa Xerxes.

- En juhli, kun ei ole siihen varaa. En katso niitä herrojen juhliakaan, kun ovat tylsät: kätellään ja kätellään parisen tuntia, ja sitten ryysäillään ahtaassa muka-linnassa, ja toimittajaressukat yrittävät saada haastatteluja. Kenelle ohjelma oikein on suunnattu? ihmettelee Tavis Tavallinen.

Moni kertoo kunnioittavansa itsenäisyyttä, vaikka ei aiokaan sunnuntaina sen kummemmin juhlia.

- Mielestäni itsenäisyys on jo itseisarvo, eikä sitä tarvitse erikseen juhlia. Mieluimmin muistan sodassa kaatuneita ja vammautuneita veteraaneja, he ansaitsevat kunnioitukseni, sanoo Koestinen.

Lisäksi usean vastaajan juhlintaa rajoittaa maanantaina odottava työpäivä.

"Ei ole parempaa syytä juhlia"

Lähes puolet aikoo kuitenkin juhlistaa Suomen itsenäisyyttä jollain tavalla.

- Kyllä juhlitaan hillitysti. Kynttilä palaa, katsotaan juhlia ja muistellaan sotien käynyttä ukkia. Itsenäisyyspäivä on juhlan arvoinen asia, sanoo nimimerkki propatriafinland.

Monella muullakin juhlinta sujuu hyvin perinteisellä tavalla.

- Sota-ajan nähneenä osaan arvostaa itsenäisyyttä. Jotain hyvää kaveriksi ja linnan juhlia katsomaan, kertoo muori.

- Suomen itsenäisyys on aika tärkeä asia ainakin minulle. En nyt mitään ihmeellisiä juhlia järjestä, mutta katson perinteisesti Tuntemattoman sotilaan ja jonkun verran Linnanjuhlia. Lisäksi syödään vielä perheen kanssa jotain herkkua. Iso kiitos sotaveteraaneille, kommentoi suomalainen.

- En keksi mitään merkkipäivää, jonka juhlimiseen olisi suomalaisella enemmän syytä kuin itsenäisyyspäivän juhlimiseen, sanoo Erkki.

Juhlat kavereille

Suomen itsenäisyys on tärkeä myös heille, jotka ovat syystä tai toisesta muuttaneet ulkomaille.

- Sydämeni on siellä Suomessa, ja ajatuksissani juhlin, aivan kuin juhlimme nuorena ollessani Suomessa. Äitini laittoi kakun juhlien kunniaksi, jota saimme nauttia. Kynttilät loistivat ikkunoilla, muistelee HTR.

- Vaikka nyt eletäänkin EU:ssa ja globaalissa maailmassa, niin mielestäni juuri sen takia on tärkeää juhlia itsenäisyyttä ja muistella sitä suurta tekoa, jonka sotiemme veteraanit tekivät puolustaessaan maatamme, sanoo Kivi.

Vaikka suurin osa itsenäisyyttä juhlistavista viettää rauhallisen illan television ja herkkujen ääressä, perheen kanssa, jotkut näkevät syytä myös isompaan juhlaan.

- Tottakai pidän itsenäisyyspäiväjuhlat kavereille, kuten joka vuosi! Itsenäisyys on hieno asia, sanoo nimimerkki minä vaan.

Juhlivien osuutta kysymykseen vastanneista rajoittaa hieman se, että moni vastaaja ei laske perinteistä itsenäisyyspäivän viettoa juhlimiseksi.

- En juhli sen paremmin kuin mitä kynttilät sytytän illalla ja katselen telkasta linnanjuhlia, sanoo Eveliina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.