Mainos

Nettikyselyssä mielipiteet tasan egyptiläismummon kohtalosta

Mielipiteet egyptiläisisoäidin kohtalosta jakautuvat lähes tasan MTV3:n nettikyselyssä. Kysymys kuului: Pitäisikö egyptiläisisoäidille antaa oleskelulupa?

Kun vastaajia oli yli 2 700, hieman yli puolet (51,5 prosenttia) on sitä mieltä, että 64-vuotiaan Eveline Fadayelin pitäisi saada jäädä perheensä luokse Suomeen. Vajaa puolet (48,5 prosenttia) on sitä mieltä, että hänen pitäisi palata takaisin kotimaahansa Egyptiin.

Puolesta puhujat kuuluttavat inhimillisyyden puolesta:

- Lähi-Idässä vuosia asuneena tiedän, ettei perheettömällä, vanhalla mummelilla siellä ole ihmisarvoista elinmahdollisuutta. Missä on suomalaisten kailottama inhimillisyys? Muutamille mummoille on kyllä täällä tilaa, kirjoittaa nimimerkki Justiina.

Yksi lukija muistuttaa, ettei Egyptiin takaisin lähettämisen tarvitse olla lopullinen sinetti.

- Voivathan ne sukulaiset maksaa matkat isoäidille. Eihän se pysyvän oleskeluluvan kieltäminen tarkoita sitä, ettei isoäiti voisi matkustaa Suomen ja maansa väliä tai perhe käydä tapaamassa ja hoitamassa isoäitiä.

"Tällaista ei pidä edes kysyä"

Oikeuden päätöksen mukaan Eveline Fadayelin oleskelulupaa Suomessa ei enää jatketa, sillä perustelut eivät ole riittäviä. Muutama vuosi sitten leskeksi jäänyt Eveline Fadayel on vedonnut siihen, että hänellä ei ole sukulaisia Egyptissä, mutta Suomessa hänellä on kolme aikuista lasta ja lisäksi lukuisia lapsenlapsia. Lisäksi hän on kertonut sairastavansa muun muassa masennusta, diabetesta sekä potevansa tuki- ja liikuntaelinten vaivoja.

Oikeuden mukaan ikävä sukulaisten luokse ei ole syy oleskeluluvan jatkamiselle. Lisäksi Fadayelin kertomat sairaudet eivät tee hänestä täysin riippuvaista lapsistaan, sanoo oikeus.

Isoäidin asianajajan mukaan Helsingin hallinto-oikeuden kielteisestä päätöksestä valitetaan. Valituslupaa pitää hakea 30 päivän aikana. Ainakin sen ajan Fadayel saa olla vielä Suomessa.

Lukijoilta löytyy perusteluita sekä oleskeluluvan jatkamisen puolesta että vastaan:

- Pitäisi hivenen olla isänmaallisuutta ettei tällaista edes kysytä sanoo lukija, jonka mielestä isoäidin oleskelulupaa ei pidä enää jatkaa.

"Missä sydän, missä inhimillisyys?"

Yksi lukija perustelee tukeansa isoäidin oleskeluluvan jatkamiselle yhdellä sanalla:

- Inhimillisyys.

Myös kirkko on kertonut tarjoavansa tarvittaessa suojapaikkaa Eveline Fadayelille.

Yksi lukijoista on sitä mieltä, että oleskelulupaan tarvittavat kriteerit eivät täyty:

- Koska hänellä on taloudellisesti vahvat ”tukijoukot”, suku, evl-kirkko jne., hän ei myöskään ole puutteen alainen tai muutoin sosiaalisesti säälittävässä asemassa eikä niin ollen anna aihetta toimenpiteisiin viranomaisten taholta.

Myös ydinperheen käsite on tullut tapauksen myötä keskusteluun. Oikeuden linjauksen mukaan isoäiti ei kuulu ydinperheeseen, joten hänellä ei ole yhtä painavia syitä oleskelulupaan kuin ydinperheeseen kuuluvalla olisi.

Isoäidin oleskeluluvan puolesta liputtava lukija pohtii ydinperheen käsitettä:

- Ei tästä niin kauan ole kun suomalaiseenkin perheeseen kuului isovanhempia tai lastenlapsia. Ainakin asuivat lähellä, kuten muitakin sukulaisia. Inhimillisyyteen vedoten.

Samoilla linjoilla on nimimerkki Lindu:

- Isoäiti kuuluu ydinperheeseen silloin, kun hän asuu lastensa ja lastenlastensa luona. Sitä paitsi hän säästää yhteiskunnan varoja hoitaessaan lapsia niin, ettei näiden tarvitse mennä yhteiskunnan kustantamaan hoitopaikkaan. Miksi muutenkaan isoäidin pitäisi palata maahan, jossa hänellä ei ole perhettä? Vähän sydäntä mukaan päätöksiin, hei!

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.