Nettikysely: Veronkevennykset olisi pitänyt ohjata toisin

Suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että veronkevennykset menevät väärään osoitteeseen.

Noin 60 prosenttia MTV:n nettikyselyyn vastanneista olisi ohjannut veronkevennysrahat toisin.

Kysymys tosin ymmärrettiin kahdella tavalla. Osa vastanneista sanoi, että rahat jaettiin oikein (kansalaisille), mutta pieni- ja suurituloisten suhteen ne olisi voitu jakaa eri tavalla. Osa taas on sitä mieltä, että rahat menevät väärään osoitteeseen, kun kevennykset jaetaan tulojen suhteen.

Samalla perustelulla vastattiin siis kahdella eri tavalla.

Valtiovarainministeriö on esittänyt palkansaajien verotukseen ensi vuonna 800 miljoonan euron kevennyksiä. Pienituloisille jää käteen 18 lisäeuroa kuukaudessa, suurituloiselle 62 euroa.

Osan mielestä veronkevennykset ovat hyvä asia kansalaisille, mutta niiden jakoperuste on kiistanalainen.

- Kevennykset ehdottomasti pieni ja keskituloisille. Tuloerot kasvaa jatkuvasti suuritulosten eduksi, ei hyvää seuraa, sanoo nimimerkki rami.

- Eläkeläisiä on sorsittu jo vuosia. Koska meitä jotka loimme nykyisen hyvinvointivaltion rehabilisoidaan?, kyselee Yrjö N.

Osa vastanneista sanoo, että veronkevennysraha olisi pitänyt käyttää mielummin julkisten palveluiden parantamiseen.

- Tässä maassa niin moni julkisen sektorin toimialue on totaalisesti rahanpuutteessa! Sukanvarteen ei edes riitä, jos tarpeelliset yhteiskunnan järjestämät palvelut turvataan. Keventää nyt veroja, hoh hoh. Ne keventävät, jolla ylimääräistä on!, sanoo nimimerkki sukanvarteenko.

- Vero ale tulisi suunnata vaikka pienyritysten tukeen, että he saisivat edes hetken hengähdys tauon. Aikaisemmat veroalet on tuoneet kunnille ylipääsemättömät laskut. Alkoholi haittojen hoitokulut ja sairaalassa olopäivät ovat lisääntyneet. Sitä se vero ale on teettänyt, sanoo kvarttus.

Jotkut vastaajista tosin epäilevät, että se raha mikä ylimääräisenä tulee, myös menee helposti: samalla kun verot kevenevät, hinnat nousevat.

"On tasa-arvoa olla riistämättä koulutettuja ihmisiä"

Lähes 40 prosenttia ottaa kuitenkin ylimääräisen rahat mielellään vastaan. Joidenkin mielestä suurituloiset ovat ansainneet rahansa mukisematta.

- On tasaarvoa olla riistämättä tätä maata pystyssä pitäviä koulutettuja ihmisiä, jotka aina häviävät pääluvun mukaisissa äänestyksissä sosiaalietuja nauttivalle enemmistölle. V. 1990 jälkeen eri tuloluokille tehdyt verotuksen muutokset kannattaisi kertoa kansalle: suurin voittaja on ollut tähän asti alimmat tuloluokat!, sanoo heimoh.

Osa myöntävästi vastanneista tosin sanoi perusteluiksi sen, että rahat menevät oikein veronkevennyksiin, mutta pieni- ja suurituloisten välillä on jo nyt liian suuri kuilu.

- Muuten meni oikein, mutta pienimmissä tuloluokissa olisi pitänyt saada helpotuksia suhteellisesti enemmän kuin muissa, koska on joltisenkin yhdentekevää, saako käteen 5000 vai 10000 euroa kuussa, mutta ei läheskään yhtä yhdentekevää, saako käteen 500 vai 1000 euroa kuussa. Oikeudenmukaisuuden nimissä myös suurituloisten kuuluu saada osansa verohelpotuksista - maksavathan he eniten verojakin, mutta he voisivat silti kysyä itseltään, millainen osuus heille moraalisesti kuuluu, jos toimeentulo-ongelmia ei nytkään ole, sanoo Tuutilulla.

Muutama julkisiin palveluihin kriittisesti suhtautuvakin joukosta löytyy

- Vai lisää rahaa julkiselle puolelle! Menin aikoinani yritysmaailmasta ns. pätkätöihin julkishallintoon. Kokemus oli täysi shokki. Voi sitä tyhjäkäyntiä! Kahvia juotiin, lehtiä luettiin, juhlia suunniteltiin, eikä työtahti tosiaan hartioita halkaissut. Ja me kaikki maksoimme ne palkat ja tulevat eläkkeet! Valtaosan porukasta olisi heti voinut toimittaa muualle hommiin ja panna loput tekemään töitä. Toivon tosiaan, että ajat ovat siltä osin muuttuneet. Tilanne ei tietenkään ole sama kaikkialla julkisella puolella, sanoo Nähnyt.

(MTV3)

Käy äänestämässä:

Lue myös:

    Uusimmat