Mainos

Nettikysely: Vanhusten huonoa kohtelua tapahtuu paljon

Lehtikuva

Usealla suomalaisella näyttää olevan kokemusta vanhusten huonosta kohtelusta.

MTV:n uutisten nettikyselyssä huonoa kohtelua kertoo kohdanneensa 66,5 prosenttia vastanneista. Vastaajista 33,5 prosenttia puolestaan toteaa, että ei ole törmännyt ilmiöön. Vastauksia on tähän mennessä tullut 1625.

Huomattavan monet vastaajat kertovat perusteluksi hyvin yksityiskohtaisia kokemuksia joko läheisen ihmisen huonosta hoidosta tai hoitotyössä olevana kohtaamistaan epäkohdista.

- Äitini saa maata märissä vaipoissa ja likaisena, eikä kukaan tee mitään, kun ei "ehdi". Ei mitään ihmisarvoa vanhuksilla yleensäkään, toteaa nimimerkki leni.

- Lähiomaisena asiaa "vierestä" seuranneena olen kyllä sitä mieltä, että vanhuksia hoidetaan joissakin paikoissa tänä päivänä erittäin huonosti. Mummoni oli 3 kuukautta palvelutalon hoito-osastolla, jossa hän kärsi mm. nestevajauksesta, huonosta hygieniasta ja väärästä lääkityksestä. Mummo meni niin huonoon kuntoon, että pääsi pois kyseisestä laitoksesta. Muistutuksen olen asiasta jättänyt ja katsotaan nyt, meneekö lääninhallitukseen asti, kertoo puolestaan Liinu.

Nimimerkki Ex-työntekijä pohjaa kantansa kokemuksilleen vanhustenhuollosta.

- Olin 4 vuotta vanhustenhuollossa töissä, tiedän mistä mielipiteeni muodostuu. Hävetti seurata, kuinka eräät hoitajat vanhuksia kohtelivat. Onneksi suurin osa hoitajista osaavia. Oli jatkuva pula henkilökunnasta. Lopetin vuonna 2006. Lääninhallituksen lepsuilua koko hässäkkä, hävetkää virkailijat.

"Olemme tyytyväisiä"

Toisaalta vastaajat kertovat läheistensä saaneen myös hyvää hoitoa.

- Ainakin iäkäs äitini on saanut Lieksassa kunnallisessa erittäin hyvää hoitoa ja palvelua. Olemme tyytyväisiä, kirjoittaa nimimerkki Minä.

Mummolla on vastaavia kokemuksia Lahdesta.

- Äitiäni hoidettiin sairaalassa viimeiset vuodet ihan tavallisesti, ei kovin erikoisen hyvin, mutta ei missään tapuksessa kohdeltu huonosti, hän kertoo.

Ansioäiti työskentelee itse vanhainkodissa ja kertoo, että hoito on hyvää.

- Pienen kunnan vanhainkodissa 30 vuotta työssä olleena vakuutan, että vanhuksemme ovat hyvinhoidetut, arvostetut. Kunnan päättäjät ovat satsanneet vanhushuoltoon valtavasti lisäämällä hoitajia, peruskorjaamalla vanhainkodin ja joka kesä työllistänyt kuusi nuorta ulkoiluttamaan vanhuksia.

Muutamat vastaajat myös pohtivat syitä ongelmien taustalla.

- Henkilökuntapula alalla on todellinen. Mikäli lisää työntekijöitä ei saada palkata, ei tilanne tule paranemaan. Nykyiset hoitajat hoitavat vanhuksia varmasti parhaansa mukaan niiden resurssien puitteissa, mitkä heillä on käytössä, kirjoittaa Nimetön.

- Vanhustenhoidosta ei koskaan saisi tehdä kaupallista toimintaa ja hoito ei koskaan saisi olla rahasta kiinni. Vanhustenhoito on monesti Suomessa em. syistä ihan hanurista. Moni kunnallinen paikka kyllä hoitaa asiat tyylikkäästi, jos saa toimintaan riittävästi rahaa ja henkilökuntaa, Haruri toteaa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.