Nettikysely: Työpaikat unohtaneet sikainfluenssan

Monella työpaikalla valmistautuminen sikainfluenssaan on joko päässyt unohtumaan tai ainakin se on jäämässä melko viime tinkaan.

MTV:n nettikyselyyn vastanneista lähes 85 prosenttia ilmoittaa, että omalla työpaikalla ei ole varauduttu sikainfluenssaepidemian mahdollisesti tuomiin sairauspoissaoloihin juuri mitenkään.

On arvioitu, että jopa neljännes suomalaisista sairastuu sikainfluenssaan, mikä tarkoittaisi valtavia poissaoloja työpaikoilla. Sairauslomat voivat olla myös pidempiä kuin tavallisen flunssan iskiessä.

- Mihinkään ei varauduta, mikä aiheuttaa etukäteiskustannuksia, kertoo nimimerkki Flunssa.

Myös kesäaika on hankaloittanut monen työpaikan valmistautumista influenssa-aaltoon.

- Ei ole vielä suunnitelmat valmiita. Tuli äkkiämmin kuin osattiin ajatella ja lomat aiheuttavat myöskin viivästystä, kertoo Tuulevi.

Nimimerkki Tuleva seiska ei usko, että koulutkaan olisivat valmistautuneet epidemiaan.

- Koulut vaan avataan, kun ajatellaan, että tauti tarttuu lapsiin vain lievänä. Tottahan se saattaa olla, mutta entä kun opettaja tai vanhempi sairastuu? Kyllä vähän huolestuttaa.

Sen sijaan terveydenhuollon piirissä epidemiaan on osattu varautua melko hyvin.

- Olen sairaalassa töissä. Hygieniayksikkö on tehnyt tarkan suunnitelman, miten toimitaan epidemiatilanteessa sairaalassa ja alueen väestön kanssa. Riskiryhmille on suunnitelma. Meillä tiedotetaan tilanteesta lyhyillä infoilla ja sisäisillä sivuilla. Taudin kohu on suurempi kuin itse influenssa. Vaaralliseksi sen tekee helppo tarttuvuus. Hyvä käsihygienia auttaa paljon, kertoo Minttunen.

Jotkut myös epäilevät, että ennakkoon uutisoitu, mahdollisesti iskevä sairauspoissaolosuma houkuttaa joitain jäämään sängyn pohjalle - ilman todellista tautia.

- Meidän työpaikalla on influenssa kaatanut porukka jo vuosikymmenet ja sairaslomaa on otettu jos vähän vain nokka punottaa tai on semmoinen tunne! Aivan varmasti osa työntekijöistä käyttää tätä hyväkseen saadakseen sairaslomaa, sanoo nimimerkki Voi hyvänen aika.

Esimerkiksi Alina ei kuitenkaan ymmärrä, miten epidemiaan voisi edes valmistautua.

- Miten tähän voisi varautua, kysyn vaan? Selvää on ,että työnantajat tämän maksavat sairaspäivärahoina.

Nettikyselyn perusteluissa myös huumori kukkii.

- Meidän firmassa hoidetaan se varautuminen sitten kun tauti on aikoja sitten OHITETTU. Tulee nääs halvemmaksi, sanoo Gondoori.

Myös Erkin työpaikassa sikainfluenssaan varauduttiin hieman kyseenalaisin keinoin.

- Omistaja pani firman konkurssiin ja muutti Floridaan.

Joku näkee epidemiassa myös toivonkipinän.

- Jos kova kulkutauti niittää runsasta satoa vois työttömällekin löytyä hommia, kaivuutöitä, uskoo eräs työtön.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat