Mainos

Nettikysely teilaa Ylen mediamaksun

Ylelle kaavailtua mediamaksua pidetään huonona vaihtoehtona tv-luvalle. MTV:n nettikyselyssä 65 prosenttia vastajista teilaa rahoitusratkaisun.

Mediamaksua kritisoijat pitävät maksua epäoikeudenmukaisena sen pakollisuuden vuoksi. Arvostelijat korostavat, ettei kaikilla ole tv-laitetta tai tietokonetta, jolla Ylen tuotoksia voisi seurata.

- Aika kova hinta maksaa 175 euroa radion kuuntelusta ja senkin tää ihminen antas pois, jos niikseen tulisi...kyllä pitäisi olla mahdollisuus päästä maksusta, jos maksaa "ei mistään", eräs mediamaksun vastustaja perustelee kantaansa.

- Sama asia kuin jos Helsingin Sanomat jakaisi lehtensä jokaiseen kotitalouteen ja laittaisi laskun perässä. Pakko olisi maksaa, kirjoittaa toinen.

Osa mediamaksun vastustajista on huolissaan maksun vaikutuksesta opiskelijoiden ja muiden vähävaraisten talouteen.

- Jotkut opiskelijat säästävät vähistä varoistaan ja ovat ottamatta telkkaria...Minusta ei olisi oikein, jos opiskelijan pitäisi maksaa kännyköiden ja nettien nykyisten maksujen lisäksi mediamaksua...Toinen ryhmä, jolle mediamaksu ei kuuluisi, on vanhat ihmiset, arvioi eräs vastaaja.

Moni mediamaksun vastustaja ehdottaa Ylen kanavien muuttamista maksullisiksi. Näin maksu kohdistuisi yhtiön palveluiden todellisiin käyttäjiin.

Mediamaksua kannattaa 35 prosenttia MTV:n nettikyselyyn osallistuneista.

Kannattajat ovat viehättyneet juuri maksun pakollisuudesta. Näin myös tv-lupapinnarit saadaan maksajiksi.

- Mediamaksu kohtelee tasapuolisesti kaikkia. Nykyisen lupamaksun maksamatta jättäneetkin joutuvat maksamaan. Ne henkilöt, jotka eivät missään muodossa käytä Yleisradion ko. maksulla rahoitettavia palveluita, ovat murto-osa koko väestöstä, perustelee eräs kannattaja.

- Näin mahdollistetaan korkeatasoinen ja monipuolinen media- ja uutistoiminta Suomessa, kirjoittaa toinen.

Yleisradion rahoitusta pohtinut työryhmä ehdotti viime viikolla, että nykyinen tv-maksu korvataan julkisen palvelun mediamaksulla. Maksu on tarkoitus periä jatkossa kaikilta talouksilta ja tietyn kokoisilta yrityksiltä. Uusi mediamaksu otettaisiin käyttöön vuonna 2011. Se olisi suuruudeltaan 175 euroa.

MTV:n nettikyselyssä kysyttiin, onko mediamaksu parempi vaihtoehto kuin tv-lupamaksu. Kyselyyn tuli kaikkiaan yli 5100 vastausta

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.