Mainos

Nettikysely: Miksi työpaikalla ovet ovat lukossa, koulussa eivät?

Valtaosa suomalaisista tiukentaisi koulujen turvatoimia. MTV:n uutisten nettikyselyyn vastanneista tuhansista ihmisistä yli 70 prosenttia kannattaa tiukempia turvatoimia. Loput eli vajaa 30 prosenttia ei tiukentaisi turvatoimia.

Uutistemme sivulla olevaan kysymykseen "Pitäisikö koulujen turvatoimia tiukentaa" on jo vastannut yli 7 000 ihmistä. Monet heistä ovat myös perustelleet vastauksensa.

Tiukempia turvatoimia kouluihin kannattavat kysyvät perusteluissa muunmuassa sitä, miksi aikuisten työpaikoilla ovet ovat lukossa ja sisään pääsee vain kulkukortilla, mutta monissa kouluissa ovet ovat auki tuntien aikana, jolloin kuka tahansa ulkopuolinenkin voi tulla käytäville. Samoin kysytään, miksi pankeissa ja kaupoissa on kameravalvontaa, mutta kouluissa ei.

Vanhanajan vahtimestareita tai talonmiehiä haluttaisiin myös takaisin: he seuraisivat ja tietäisivät, keitä koulun alueella milloinkin liikkuu. Vahtimestarit avaisivat myös ovet tulijoille, kuten yrityksissä.

- Lukitus nimittäin hidastaa hieman pahoissa aikeissa saapuvia.

- Hulluja on joka paikassa. Kouluihin on laitettava metallinpaljastimet sekä kunnon turvatarkastus ihan niin kuin monella työpaikalla jo on, perusteluissa vaaditaan.

Tiukempia turvatoimia kannatetaan, jotta aseiden vienti kouluun vaikeutuisi. Toisaalta mietitään myös sitä, kuinka koulun piha sitten suojattaisiin. Tiukempia turvatoimia vaativat miettivät myös sitä, miten kouluista poistutaan uhkatilanteessa, miten sisäinen hälytysjärjestelmä toimii ja onko opettajia koulutettua tarpeeksi tällaisiin tilanteisiin.

- Kyselin koulussa muilta, mitä mieltä he ovat siitä, pitäisikö kouluissa olla jotain turvatoimia tai valvontaa. Kaikki ystäväni - 18 kappaletta- vastasivat, että EHDOTTOMASTI Itsekin vähän pelkään, yksi nuori vastaaja kertoi.

Rahaa terveydenhoitajille, ei vartijoille

Ne, jotka eivät tiukentaisi turvatoimia, hakevat syytä Kauhajoen ja Jokelan koulusurmiin mm. terveyspalveluiden alasajosta Suomessa lamavuosina. Heidän mielestään nyt pitäisi ajatella paljon syvällisempiä kuin pelkkiä turvatoimia eli esimerkiksi perheiden hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.

- Osa lapsista voi huonosti. Vaikka opettajat huomaisivat pahan olon, ammattiapua ei ole saatavilla rahan puutteen vuoksi. Asia pitäisi hoitaa ennen kuin ollaan niin pahassa jamassa, että tarvittaisiin turvatoimia. Kouluterveydenhuolto on aivan rappiolla, kommentoidaan perusteluissa.

Vastaajat kiinnittivät huomiota myös suuriin luokkakokoihin ja koulukiusaamiseen. Vastustajat myös muistuttavat, että vartijoiden palkkaminen ja metallinpaljastimet jokaiselle ovelle veisivät varoja mm. mielenterveydenhoidosta.

- Lisää rahaa mielenterveyteen ja turvallisuus tulee sitä kautta.

"Pitäisi korostaa elämän ainutkertaisuutta"

Koulujen turvatoimien lisääminen lisäisi joidenkin mielestä vain ahdistusta. Kauhajoen ja Jokelan koulusurmat ahdistavat, puhututtavat ja mietityttävät nyt hyvin monia suomalaisia syvällisesti, kuten nimimerkkiä "Lisää juurihoitoa".

- Huomiota olisi suunnattava enemminkin ihmisten turhautumiseen tai vihaan sekä niiden purkamiseen järkevällä tavalla.Yhteiskunnassamme kun tuntuu olevan kovin vaikea täyttää odotuksia, kaikessa pitäisi olla täydellinen, putoajia ei huolita. Tämä varmasti synnyttää turhautumista nuorissa ja vanhemmissakin. Usein tuntuu unohtuvan se tärkein kysymys: miksi me täällä ylipäätään olemme? Ilman tätä kysymystä elämä saattaa tuntua turhalta ja turhauttavalta. Mutta elämä on arvokas lahja. Jatkuvan suorittamisen sijaan tulisi korostaa sitä, elämän arvokkuutta ja ainutkertaisuutta, "Lisää juurihoitoa" kirjoitti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.