Mainos

Nettikysely: Lainaa ei oteta entiseen malliin

MTV3:n tuoreen kyselyn mukaan selvä enemmistö ei uskalla enää ottaa lisälainaa pankeista. Kaikkiaan 52,6 prosenttia kyselyyn vastanneista on nyt sitä mieltä, että lainat ja asunnot ovat liian kalliita.

- Jos ihminen on ylittänyt 60-kympin ikäpylvään ja omaa kaikki mitä asumiseen tarvitsee, ei ole järkeä lainoja ottaa. Vaan pitää nauttia siitä mitä on, toteaa yksi kyselyyn vastanneista.

Mutta mitä tehdä, jos nuorella perheellä on asunnonhankinta edessä? Nuorella pitkä edessä oleva työssäoloaika näyttää kyselyn mukaan antavan uskoa lyhennyksistä ja koroista selviämiseen:

- Lainan ottaminen ei nyt ole sen turvattomampaa kuin koskaan muulloinkaan. Lainaa ei vain ikinä tule ottaa yli maksukykynsä korkokehitys huomioiden, ja asuntolainan tapauksessa maksuaikakin on yleensä niin pitkä, että koroissa ehtii nähdä sekä huiput että pohjat. Asuntojen hintakehityksellä spekulointi on sitten asia erikseen.

Asuntoa selvällä voitolla vaihtanut ja piakkoin jälleen vaihtava perustelee kantaansa mm. seuraavasti:.

- Hyviin asuntokohteisiin kannatta aina satsata. Jo keskipitkällä aikavälillä hyvän asunnon arvonnousu ylittää erittäin todennäköisesti korkokustannuksen ja myyntivoittohan on 2 vuoden omistuksen jälkeen verovapaa. Kokemusta on 12:sta kerrasta.

Enemmistö odottaa parempia aikoja

Kyselyyn kielteisesti vastanneet perustelevat kantaansa lyhyemmin kuin lainanottoa puoltavat. Erään varovaisen vastaajan mukaan asuntojen hinnat alenevat vielä ja sitten vasta kannattaa investoida.

- Maltti on siis valttia, odotellaan, kuuluu perustelu.

Monella ei ole enää varaa ottaa lainaa korkojen noustua lähes viiteen ja puoleen prosenttiin.

Kohonneet korot pelottavat monia.

- Lainakorot saattavat vielä nousta.

-Korkojen nousua odotan, sen takia en ota asuntolainaa. Tämänhetkiset hinnat asunnoissa ovat aivan tolkuttomia.

- En onneksi tarvitse lainaa ja vain hullu ottaa lainaa, koska kukaan ei tiedä onko työtä enää kuukauden kuluttua, vastaa työllisyyskehityksen synkkänä näkevä vastaaja.

Luottamus talouteen horjuu

Asuntokaupan luototukseen erikoistuneen Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntokauppaa hiljentää kuluttajien heikentynyt luottamus niin yleiseen kuin omaankin talouteen.

Ruoan ja öljyn kallistumien, korkeat inflaatioluvut ja korkojen voimakas nousu sekä maailmalta Suomeenkin heijastuva finanssikriisi ja muut huonot uutiset ovat Hypon mukaan kaikki vaikuttamassa samaan negatiiviseen suuntaan.

Yhdistys ennustaa, että asuntolainojen marginaalit ovat nousussa. Marginaali tarkoittaa asuntolainan viitekoron päälle laskettavaa prosenttiosuutta, jonka pankki perii.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.