Mainos

Nettikysely: Elokuvien ikärajoissa toivomisen varaa

MTV:n internetin lukijoiden mukaan elokuville asetettavat ikärajat eivät ole usein sopivia.

MTV:n internet-sivuilla kysyttyiin, ovatko elokuvien ikäräjat yleensä kohdillaan. Kysymyksellä viitattiin Pieni talo preerialla -sarjan dvd-version K-18 merkintään, joka on nyt kumottu.

58 prosenttia kysymykseen vastanneista oli sitä mieltä, etteivät ikärajat aina vastaa elokuvien sisältöä.

Esimerkiksi nimimerkki Sanna kirjoitti, että "Olen usein nähnyt kaupoissa elokuvia, joihin on asetettu aivan liian korkea ikäraja. Tietenkin on hyvä, että ihmisiä varoitetaan elokuvien sisällöstä, mutta liikaa on liikaa! On typerää asettaa elokuville K-18 merkintä vain sen takia, ettei ole jaksettu tarkistaa elokuvan sisältöä, ja estää samalla 17-vuotiaiden katsoa leffoja, joissa pitäisi oikeasti olla K-15."

Moni oli Sannan kanssa samaa mieltä.

- Joskus, jos on esim. K-15 leffa, niin sitä voisi luulla vaikka K-11 leffaksi , mutta joskus K-15 leffat voivat vaikuttaa jopa K-18 leffoilta, kirjoitti Klla.

Osa vastaajista oli sitä mieltä, että vanhempien tulisi määritellä, mitä on sopivaa katsoa.

- Jo uutisissa tulee sellaista väkivaltaa ja mainoksissa seksiä, että elokuvien ikärajat on parempi antaa vanhempien päätettäväksi, totesi nimimerkki zzz.

Osa halusi ikärajojen lisäksi rajoittaa elokuvien esittämistä televisiossa.

- Hyvin monet elokuvat pitäisi kieltää ennen klo 22.00. Ikärajaa tulisi tiukentaa, arvioi nimimerkki Viisikympinen.

Toisaalta osan mielestä tv-sarjojenkin sisältö kaipaisi nykyistä tiukempia kieltomerkintöjä.

- Nykyään 7 -vuotiaat katsovat Salattuja elämiä ja muuta sontaa, mitkä eivät todellakaan ole lasten ohjelmia. Me katsoimme Aku Ankkaa tuon ikäisenä. Sitten ihmetellään mistä tämä nykymeno johtuu!!?, ihmetteli puolestaan nimimerkki ?.

42 prosenttia katsoi ikärajojen olevan kuitenkin kohdillaan.

- Aika kohdillaan ovat, vaikka joskus ovatkin aikalailla alakanttiin eli tosi raa'at leffat voivat olla jotain K13 vaikka ei niitä pitäisi näyttää kenellekään. Ymmärrettävästi vähän vanhemmat leffat voivat olla naurettavan yläkanttiin, niin kuin jotkut Bondit ovat olleet K18 vaikka edes veri ei ole lentänyt eikä tissi vilahtanut, muisteli nimimerkki Hyvät ovat.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.