Mainos

Nettikysely: Ei sikainfluenssarokotetta kaikille

Suomalaiset eivät toivo sikainfluenssarokotusta koko kansalle. MTV:n nettikysymykseen vastanneista hieman yli puolet (50.9 prosenttia) on sitä mieltä, että sikainfluenssarokote kuuluu vain riskiryhmille, ei kaikelle kansalle.

Ero on kuitenkin huomattavan pieni, eli lähes yhtä suuri osa vastaajista (49.1 prosenttia) haluaa saada rokotteen kaikesta huolimatta.

Osa perustelee kieltävän vastauksensa sillä, että terveydenhuollolla ei yksinkertaisesti ole resursseja hoitaa kaikkia.

- Olisi uskomaton projekti alkaa rokottaa koko kansa. Se vaatisi valtavat resurssit terveydenhuollolta, jota sillä ei ole. Niille ihmisille, jotka ovat riskiryhmää, eli lapsille, pitkäaikaissairaille, vanhuksille ja odottaville äideille, rokote kuuluu ilman muuta. Loppu kansa voi ostaa sen omilla rahoillaan, ja sitä paitsi tuskin tämä influensa on sen kummempi kuin mikään tavallinenkaan vuosittainen influenssa.

"Miksi pitäisi?"

Muutenkin monet vastaajat korostavat sitä, että sikainfluenssa eli H1N1-virus ei ole ainakaan vielä osoittautunut erityisen vaaralliseksi.

- Sairastelu kuuluu ihmiskuntaan.

- Miksi pitäisi rokottaa kaikki? Eikö rokote tulisi käyttää riskiryhmää varten? Käsittääkseni nyt on kyseessä tavallisen kausi-influenssan kaltainen tauti, joka vain tarttuu herkemmin ihmisestä toiseen. Perusterveellä ihmisellä kotihoito yleensä riittää, ja oireet ovat pääsääntöisesti lievät. Pestään kädet ja huolehditaan yleisestä hygieniasta kunnolla, luulisi riittävän.

Jotkut myös pelkäävät sitä, että rokotetta ei ole tutkittu tarpeeksi. Lisäksi eräät vastaajat huomauttavat, että kansan laajamittainen rokottaminen saattaa aiheuttaa entistä vaarallisemman viruksen.

- Ei ole todistettu kyseisen rokotteen tehoa ja sivuvaikutuksia. Jos sellainen annetaan, niin annettakoon vain riskiryhmälle. Onko sitä tautia edes olemassa?

- Saamme läkkeillä aikaan entistä tappavamman version uusiutuvasta viruksesta!

Ja vaikka Suomi päätyisikin rokottamaan koko kansan, kaikki eivät halua rokotetta vastaanottaa.

- Uuden rokotteen ollessa kyseessä ei tiedetä kaikkia haittavaikutuksia. Suotakoon se heille, jotka sen haluavat ottaa. Itseeni en halua myrkkyä, mistä ei ole täyttä varmuutta.

"Kaikki samassa veneessä"

Suurin osa niistä, jotka toivovat sikainfluenssa-rokotetta koko kansalle, perustelevat myönteisen kantansa periaatteella - kaikki ovat samanarvoisia. Siitä tunnutaan kuitenkin olevan yhtä mieltä, että riskiryhmien täytyy saada rokotus ensin.

- Kaikki ollaan samassa veneessä ja samanarvoisia. Tietysti riskiryhmille ja yhteiskunnan pystyssä pitäville ensin, mutta sitten kaikki muut.

- Kyllä kaikille! Ensisijaisesti niille, jotka ovat riskiryhmässä, ja myös muille! Onhan se nähty, ettei sikainfluenssa ole kaikillle vain niin sanottu tavallinen nuha.

- Miksipäs ei, ensin tietysti riskiryhmät, mutta kyllä näillä veroilla se pitäis olla koko kansan oikeus.

Jotkut uskovat, että epidemiat ovat tulleet jäädäkseen, ja niihin on koko kansan syytä varautua mahdollisimman hyvin.

- Jo toinen epidemia lyhyellä aikavälillä. Lintu-, sika-, mikä seuraavaksi? Joskus 80- luvun loppupuolella kaikki kansalaiset saivat poliorokotuksen sokeripalan mukana terveyskeskuksissa!

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.