Mainos

Nettikiusaaminen halutaan saada kuriin kouluissa

Oppilaiden kamerakännyköiden käytölle kouluissa haetaan pelisääntöjä. Esimerkiksi Kajaanissa Hauholan koulu kielsi tänä syksynä toisten oppilaiden ja opettajien kuvaamisen ja äänittämisen koulualueella, ellei se liity koulutyöhön. Kielto kirjattiin koulun järjestyssääntöihin.

- Aloite asiasta tuli opettajilta. Haluamme näin ennaltaehkäistä netissä tapahtuvaa kiusaamista, kertoo rehtori Arto Koskivirta.

Opetusalan ammattijärjestön mukaan turvallisuutta ja opetusta häiritsevä kännykän käyttö voidaan koulun järjestyssäännöissä kieltää.

- Koulu on kuitenkin julkinen paikka. Julkisella paikalla kuvaamista ei voi koulun järjestyssäännöissä kokonaan kieltää, sanoo työmarkkina-asiamies Nina Lahtinen.

Harva koulu on kirjannut järjestyssääntöihin kieltoa koulualueella kuvaamisesta. Yleensä kamerakännyköiden käytöstä keskustellaan oppitunneilla ja vanhempainilloissa.

Jotkut koulut ovat lähettäneet asiasta kotiin tiedotteita, joissa kielletään toisten kuvaaminen ilman suostumusta.

- Me olemme viime lukuvuonna tiedottaneet asiasta oppilaille. Yhdenkin oppilaan tietojen tai kuvan levittäminen luvatta internetiin on kamala asia, korostaa Oulun Myllytullin yhtenäiskoulun rehtori Heikki Magga.

Pelisäännöt selväksi

Pelastakaa lapset -järjestön mukaan Hauholan koulun järjestyssääntöuudistus on hyvä.

- On erittäin hyvä, että koulusta on otettu kantaa siihen, että kiusaamistarkoituksessa ei toisia kuvata eikä äänitetä, sanoo nettiturvallisuustyön päällikkö Mari Laiho.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Juuso Peura on asiasta eri mieltä.

- Jos tosiaan tähän on jo menty, niin silloin kamerakännykän käyttöä pitäisi opetuskäytössä lisätä. Lapsille ja nuorille arkipäiväistä laitetta ei saisi sulkea kouluyhteisön ulkopuolelle, vaan sen vastuullista käyttöä tulisi opetella myös kouluissa.

Laiho ja Peura korostavat, että oppilaille tulisi opettaa kuvaamisen pelisäännöt: ketä saa kuvata, milloin kuvaamiseen tarvitaan lupa ja saako kuvan lähettää eteenpäin kaverille tai verkkoon.

- Nyt opetus on osassa kouluja vain teemapäivien varassa, sanoo Peura.

Suurin osa kännykuvista jaetaan kavereiden kesken puhelimesta toiseen. Osa kuitenkin päättyy luvatta esimerkiksi IRC-Galleriaan, Facebookiin ja YouTubeen.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.