Mainos

"Nettikeskustelun ei pidä olla täysin nimetöntä"

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen peräänkuuluttaa pelisääntöjä nettikeskusteluun. Hyvärisen mielestä keskustelupalstoilla pitäisi puuttua erityisesti, niillä esiintyvään raakaan, henkilöön käyvään hyökkäilyyn.

Eräänä keskustelupalstojen ongelmana pidetään nimimerkkien suojissa tapahtuvaa kirjoittelua, jonka katsotaan rohkaisevan asiattomuuksia. Hyvärinen kummastelee pelkoa ja epäilyä, joka liittyy keskustelussa omalla nimellä esiintymistä kohtaan. Hän ei silti lähtisi kieltämään nimimerkin käyttöä kokonaan.

– Minusta on reilua, että tietää kuka on keskustelija, Hyvärinen toteaa.

–Kyllä vapaassa maassa täytyy uskaltaa sanoa omalla nimellään asiat niin kuin ne ovat. Tietysti on joitakin sellaisia aiheita, jotka ovat niin intiimejä ja henkilökohtaisia, että on varmaan hyväkin käyttää nimimerkkiä.

Hyvärisen mielestä kirjoittajan oikea nimi pitäisi kuitenkin aina olla vähintäänkin julkaisijan tiedossa. Hän penääkin ennen muuta vastuuta keskustelupalstojen ylläpitäjiltä. Hyvärisen mielestä ylläpitäjän vastuun kasvattaminen vähentäisi myös tarvetta puida herjauskanteita oikeudessa.

– Aika moni tapaus keskustelupalstoilta on mennyt oikeuteen ja ehkä näitä oikeustapauksia olisi voitu välttää, jos olisi tällainen hyvän nettitavan ohjeistus ja toimisto, joka hoitaisi näitä asioita keskittyneesti.

Hyvärisen mukaan sääntöjen tarkoituksena ei kuitenkaan ole rajoittaa keskustelua tai sananvapautta, vaan tuoda uutta turvaa sekä keskustelijoille että keskustelun kohteena olijoille.

– Samantapaista väittelyä käydään hyvin monessa Euroopan maassa tällä hetkellä ja ajatellaan että internet on nyt jo sen ikäinen keksintö, että sille pitäisi laatia eräänlaiset liikennesäännöt.

Hyvärinen myöntää, että kaikkia keskustelupalstoja tuskin koskaan saataisiin säännöstön piiriin, vaan osa jäisi auttamatta sen ulkopuolelle. Hyvärinen kuitenkin näkee, että keskustelupalstat ovat jo nyt kahtiajakautuneet, koska median omat palstat ja sivustot kuuluvat julkisen sanan neuvoston piiriin.

– On selvää, että koko nettiä ei voi hallita, eikä edes pidä yrittääkään. Nyt puhutaan osasta nettiä ja sellaisesta osasta joka vapaaehtoisesti säännöstön piiriin tulisi. Sehän tietysti lisäisi huomattavasti kunkin sivuston uskottavuutta ja sitä kautta sanomisen voimaa näillä sivuilla.

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.