Mainos

Nettikampanja paljasti tietämättömyyden seksistä

Seksuaalivalistuksen keskittäminen pelkästään ehkäisy- ja sukupuolitautineuvontaan on kaivanut suuren aukon nuorten seksitietouteen.

Hiiri

Pariviikkoinen Internet-kampanja toi esiin, että nuorilla on valtava tiedonjano, suuri määrä vastaamattomia kysymyksiä sekä paljon ahdistusta ja hätää, jota ei voi jakaa kenenkään kanssa.

Väestöliiton asiantuntijat avasivat lääketehdas Scheringin tuella toukokuun alussa nuorille ainutlaatuisen nettipalvelun, jossa kuka tahansa saattoi nimettömänä hakea vastausta kaikkein arkaluonteisimpiinkin seksiongelmiinsa.

Pariviikkoisen kampanjan aikana nettipalvelussa kävi 4000 nuorta, ja kysymyksiä kertyi kaikkiaan yli tuhat. Erityisen aktiivisia kysyjiä olivat Lapin, Kymenlaakson ja Varsinais-Suomen nuoret. Väestöliiton asiantuntijaryhmä vastasi kysymyksiin, ja kysymyksistä ja vastauksista kertyi kaikkien käytössä edelleenkin oleva vastausarkisto.

Syviä traumoja ja todellista hätää

Suuri osa kysymyksistä oli sellaisia, joita nuori ei ikinä kehtaisi kysyä edes kouluterveydenhoitajalta saati sitten omilta vanhemmiltaan. Monia kysymyksiä on ylipäätään vaikea esittää kasvokkain, sanoo erikoislääkäri Raisa Cacciatore Väestöliitosta.

Seurustelukokeilut, kiihottuminen erikoisissa tilanteissa sekä oman kypsyyden ja seksuaalisen suuntautumisen arviointi herättävät paljon kysymyksiä. Usein pohditaan myös, mikä on normaalia, mikä ei.

Osa kysymyksistä kertoi myös syvistä traumoista tai todellisesta hädästä, väkivallasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Nuori tyttö toivoi neuvoa, kun hänen setänsä houkutteli häntä yövierailulle, nuorella pojalla oli huoli pikkusisarestaan, jota hän kertoi käyttäneensä hyväkseen. Kaikkein vaikeimpien kysymysten esittäjille tarjotaan mahdollisuuta ottaa yhteyttä Väestöliiton puhelinpalveluun.

Perinteinen valistus yhdyntäkeskeistä


Kysymykset paljastivat myös perinteisen seksivalistuksen yhdyntäkeskeisyyden. Tietoa oli saatu sukupuolitaudeista ja ehkäisystä. Nuorten oma kokemus seksuaalisuudesta on kuitenkin paljon laajempi kuin viestimien antama kuva siitä.

Kaiken kaikkiaan koulun karsittu seksuaalivalistus paljastui selvästi nuorten huolenaiheissa. Tiedon taso oli alkeellinen nuorilla, mutta puutteita oli myös iältään vanhempienkin kysyjien tiedoissa, sanoo Scheringin lääketieteellinen asiantuntija Harri Hyppölä.

Viime vuosikymmenen puolivälissä seksuaalivalistus hävisi lähes kokonaan monesta koulusta. Ilmeisesti ajatellaan, että asiantuntijan pitämä tunnin luento kattaisi koko seksuaaliopetuksen. Sitten kauhistellaan, kun nuoret tekevät virheitä, ihmettelee Cacciatore. Nyt aborttitilastojen herättämänä tilannetta on onneksi arvioitu uudelleen, ja seksuaalikasvatusta ollaan palauttamassa takaisin kouluihin.

Nettikysyminen omaksuttiin heti


Cacciatoren mielestä chat-tyyppinen ajanvarauksella toimiva neuvontapalvelu osuisi nuorille nappiin. Kampanjan aikana nettikysyminen omaksuttiin heti, ja kun aikaa kului ja nuoret oppivat luottamaan palveluun, kysymykset myös vaikeutuivat.

Nettikeskustelu on nuorille arkipäivää. Kun toimittaisiin reaaliajassa, vastaajat voisivat tehdä myös tarpeellisia lisäkysymyksiä, sanoo Cacciatore. Ongelmana on vain palvelun rahoitus. Nuorten kysymys- ja vastausarkisto löytyy väestöliiton nettisivun kautta. Sieltä voi löytyä ajattelemisen aihetta myös nuorten vanhemmille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.