Mainos

Nettijuoruilu voi olla rikos

Nettipalvelu Facebookin käyttäjä saattaa möläytellä profiilissaan monenlaista ajatellen, että viestit menevät vain omien "kavereiden" nähtäväksi.

Harkitsematon kommentti voi kuitenkin täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit.

Jos kirjoittaa jotakin kunnianloukkaukseksi luettavaa, yleisön pienuus ei poista viestin rangaistavuutta, kertoo informaatio-oikeuden professori Jukka Kemppinen. Se voi kuitenkin lieventää rangaistusta.

Omaan Facebook-profiiliin kirjoittaessa saattaa syntyä valheellinen tunne yksityisyydestä, vaikka kavereita olisi satoja tai vaikka tuhansia. Kaikki käyttäjät eivät välttämättä myöskään jaksa kahlata läpi palvelun melko monimutkaisia yksityisyysasetuksia, ja viestit saattavat näkyä laajemmin kuin olisi tarkoitus.

Kunnianloukkaukseksi ei kuitenkaan riitä pieni mollaaminen.

- Jos joku kirjoittaa nettiin, että professori Kemppisen mielipiteet ovat ihan syvältä, se on sitten hänen mielipiteensä. Jos taas kirjoittaa, että professori Kemppinen on tunnettu alaikäisiin sekaantuja, se on aika vakava juttu.

Sairauksista ei saa juoruta

Nettiin kirjoitteleva voi syyllistyä myös yksityisyyttä loukkaavan tiedon levittämiseen. Kemppisen mukaan rikoksen tunnusmerkit voivat täyttyä esimerkiksi siinä, jos kertoo netissä tuttavansa sairastavan syöpää.

Myös toisten seksielämä sekä raha-asiat kuuluvat arkaluonteisiin aiheisiin, joiden repostelu voi olla rikollista.

Rikos tapahtuu, jos arkaluontoinen tieto laitetaan sivuille, joille kaikilla on pääsy. Pienelle yleisölle juoruilu on kuitenkin sallittua. Kemppinen mainitsee esimerkiksi, että naistenhuoneessa sipisty seurustelujuoru ei ole rikos.

Hän ei osaa varmasti sanoa, missä rikoksen raja menee netissä, jos toisten yksityisasioita sisältävälle sivulle pääsee vain rajattu joukko käyttäjiä. Tämä saattaa olla tilanne Facebookissa tai erilaisilla suljetuilla keskustelupalstoilla.

Käytännössä kirjoittajalle ei voi tulla rangaistusta ainakaan silloin, jos loukkauksen kohde ei saa tietää rienauksesta.

Kemppisen mielestä asioita ei kannata lähteä viemään oikeuteen kovin kevyin perustein.

- Elämässä saa kokea kaikenlaista epämiellyttävää, joka pahoittaa mielen, mutta jonka vieminen viranomaisiin ei maksa vaivaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.