Mainos

Nettihuijaukset hurjassa kasvussa - jopa satojatuhansia euroja menetetty

Nettihuijauksien ja nettipetosten määrät ovat kasvaneet hurjasti viime vuosina, myöntää keskusrikospoliisin (KRP) rikoskomisario Jussi Hyysalo.

Poliisin arvion mukaan kaikista Suomessa tehtävistä petoksista jo noin puolet on nettipetoksia. Tilastokeskuksen mukaan petoksia kirjattiin lähes 18 000 kappaletta viime vuonna.

– Nettimaailmassa tavoittaa reaalimaailmaa suuremman väkijoukon. Nettipetokset ovat lähinnä kuitenkin piilorikollisuutta, eli niistä ei aina haluta ilmoittaa poliisille. Yleensä ihmiset vain nielevät asian, kun huomaavat tulleensa huijatuiksi. Saatetaan lähinnä todeta, että meninpä halpaan. Tällöin puhutaan lähinnä pienistä rahamääristä, joita on menetetty, Hyysalo kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa nettipetosten määrä kasvaa todennäköisesti myös tänä vuonna, sillä nettiä on helppo käyttää petosten tekemiseen. Rikolliset huijaavat ihmisiä lähettämään rahaa pankkitileille mitä erilaisimpien syiden takia. Jopa satoja tuhansia euroja on menetetty.

– On tapauksia, joissa ihminen on lähettänyt rakkaudenkipeänä jopa satoja tuhansia euroja huijarille. Yleensä huijarille sattuu "yllättäviä ongelmia", kuten joutuminen tieliikenneonnettomuuteen, joiden vahinkoja rikollinen pyytää maksamaan, Hyysalo toteaa.

Poliisi ja muut viranomaiset ovat jo vuosia varoittaneet kansalaisia internetissä tapahtuvista huijauksista. Poliisi kehottaa harkitsemaan tarkoin, kannattaako vastata ulkomaisiin lottovoittoilmoituksiin tai vastaaviin tuntemattomilta tahoilta tuleviin sähköpostiviesteihin.

Rikosten tekijöitä on usein mahdoton jäljittää, koska he käyttävät yhteydenpitoon puhelinnumeroita, sähköpostiosoitteita ja pankkitilejä, joiden perusteella heitä ei voida tunnistaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.