Mainos

Nettiholismi voi täyttää elämän

Pakonomainen nettisurffailu sitoo yhä useampia nettiin sairaalloisuuden rajoille. Saksassa uuden taudin uhreja on jo puoli miljoonaa.

Tavoitteena netin kohtuukäyttö

Nettiriippuvuuden katsotaan syntyneen, jos Internetin käyttö ylittää päivässä viisi tuntia. Oireita ovat mm. ystäväpiirin kaventuminen, masentuneisuus heikentynyt opiskelu- tai koulumenestys tai työtehtävien kärsiminen, syömishäiriöt, jopa hygienian laiminlyönti. Yksinäisyyttä potevat ovat vaarassa ajautua syöksykierteeseen, joka tekee heistä entistä yksinäisempiä niin, että oikeat ihmissuhteet alkavat pelottaa.

Nettih voi johtaa esimerkiksi parisuhteen kriisiin, jos netti vetää puoleensa enemmän kuin yhteinen sänky. Asiantuntijoiden mukaan parisuhteen ongelmia tuottavat etenkin runsas nettiseksipalveluiden käyttö sekä seksin ympärillä pyörivät keskusteluryhmät.

Tunnista oireet

Valvova silmä voi olla tarpeen, jos nettiriippuvuus ei ota hellittääkseen

Internetriippuvaiset auttavat toisiaan vaihtamalla kokemuksiaan Internetissä. Itsehoitoryhmäläiset ovat listanneet sairaalloisesta riippuvuudesta varoittavia oireita. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos tuntee usein ylitsepääsemätöntä hinkua päästä surffailemaan tai jos huomaa jatkavansa netissä roikkumista, vaikka olisi tärkeämpääkin tekemistä. Syyllisyydentunnot ja oman nettikäytön salailu lähipiiriltä ovat vakavia oireita.

Jos on jo epäonnistunut muuttamaan omaa verkkokäyttäytymistään, nukkuu vuorokaudessa vähemmän kuin viisi tuntia saadakseen lisäaikaa online-kokemuksille tai huomaa ärtymiskynnyksensä alentuneen, niin diagnoosi on ilmiselvä: verkkoholismi.

Vaikka sairaalloinen nettiriippuvaisuus rinnastetaan usein alkoholismiin ja syytkin voivat olla osittain samoja, niin hoito on erilaista. Toisin kuin useimmilla alkoholisteilla, nettiongelmaista voidaan ohjata kohtuukäyttöön. Nettihimot saadaan kuriin kun opitaan kontrolloimaan omaa elämää ja huomataan, ettei joka hetki tarvitse olla kaikista asioista ajan tasalla.

Ensiapuohjeiksi suositellaan tietokoneen siirtämistä asunnossa pois keskeiseltä paikalta ja laatimaan viikkoaikataulu online-istunnoista. Uusi harrastus tai vanhan elvyttäminen voisi tuoda uusia ajatuksia. Omien ongelmien kirjaaminen on jo pitkä askel parantumisessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.