Mainos

Netti on vaanijoiden ja ahdistelijoiden paratiisi

Internet ja erityisesti sosiaalinen media vaikuttaa olevan todellinen vaanijoiden paratiisi. Britanniassa perustettiin vuonna 2010 väijymisen uhreille suunnattu National Stalking Helpline -palvelu.

Brittilehti The Telegraph kertoo, että lähes kolme neljästä apulinjaan yhteyttä ottavasta henkilöstä on tullut ahdistelluksi sähköpostien ja internetin välityksellä.

The Times kertoo, että joka kuudennessa väijymistapauksessa ahdistelu on tapahtunut Facebookin kaltaisten sosiaalisen median palveluiden kautta.

Online-tapahtumia tutkivat syyttäjät ovat turhautuneita, sillä Yhdysvalloissa päämajaansa pitävät verkkosivut eivät hevin luovuta tietoja nimettöminä surffaavista ahdistelijoista. Samalla väijyjät pystyvät ongelmitta jatkamaan uhrinsa ahdistelua.

Ahdistelutapauksiin erikoistunut pääsyyttäjä Nazir Afzal toteaa The Timesille, että käytännössä kaikki kyseiset sivustot sijaitsevat Yhdysvalloissa ja tietojen saaminen on erittäin hankalaa työtä.

- Näillä yhtiöillä on konttorit Britanniassa, mutta asiointi tapahtuu kuitenkin Kalifornian kautta. Joskus haluamme ahdistelusta syytetyn tietoja, mutta niiden saamiseen voi kulua 90 päivää. Näin pitkillä viivästyksillä on vakavia seurauksia ahdistelun uhreille, sillä häirintä saattaa tuolloin jopa kärjistyä.

Tutkimuksissa on todettu, että verkossa tapahtuvalla ahdistelulla voi olla musertavia psykologisia seurauksia. Vain murto-osa verkossa tapahtuneista ahdistelurikoksista etenee kuitenkaan syytteisiin asti.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos kokee tulevansa ahdistelluksi verkossa? Tuleen ei kannata jäädä makaamaan, vaan yhteisöpalvelun pitäjälle voi raportoida häirinnästä.

Esimerkiksi Facebookista on kommentoitu asiaa seuraavanlaisesti: Pieni määrä pahanilkisiä ihmisiä haluaa järkyttää muita, niin online-maailmassa kuin sen ulkopuolellakin. Kun meille raportoidaan väärinkäytöksistä, niin me reagoimme nopeasti tarkkailemalla sisältöä. Me poistamme tilit, jotka rikkovat sääntöjämme.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.