Mainos

Netti on nyt mökkeilijän ykkösmedia – nuoretkin viihtyvät lomalla

Netti on noussut mökillä tv:tä suositummaksi mediaksi, selviää puhelinoperaattori DNA:n tilaamasta tutkimuksesta. Tiedonhaku ja muu hyötykäyttö koetaan viihdettä tärkeämmäksi.

Työasioihin ei mökillä kuitenkaan haluta palata. 6 prosenttia vastaajista arvioi työasiat erittäin tärkeäksi syyksi käyttää internetiä mökillä, kun taas 40 prosenttia pitää työasioiden internetissä hoitoa täysin tarpeettomana.

Nuorten (18-24 v.) mielestä internetyhteyksien saatavuus on saanut heidät perheineen viihtymään mökillä paremmin. Nuorten tavat käyttää nettiä mökillä eroavat merkitsevästi vanhemmista vastaajista, sillä nuoret seuraavat erityisesti paikallisia tapahtumia ja omia verkostojaan sosiaalisen median kautta, kun taas vanhemmat arvostavat sähköpostia ja hyötypalveluja.  

Yli puolet (59 %) vastaajista kertoo käyttävänsä internetiä mökillä päivittäin. Tavallisin väline internetin käyttöön mökillä on puhelin.

– Netin käytön yleistyminen johtuu uskoakseni juuri älypuhelimista ja niiden yleistymisestä. Toisaalta sitä nettiä ei päästä välttämättä karkuun vaikka haluttaisikin. Pitkälti se linkittyy varmasti myös siihen, että laskuja pitää maksaa mökilläkin ja sähköpostit pitää tarkistaa, toteaa Research Insight Finlandin tutkimuspäällikkö Juha Vesanto.

Netin käyttömieltymykset jakavat mökkeilijöitä, sillä 29 prosenttia vastaajista ilmoittaa käyttävänsä nettiä mökillä samoin kuin kotonaan, mutta 44 prosenttia vastaajista kertoo mahdollisuuksiensa mukaan välttelevänsä internetin käyttöä mökillä. 40 prosenttia vastaajista pyrkii välttelemään työasioiden seuraamista, ja 23 prosenttia kertoo vähentäneensä niiden hoitoa mökillä ollessaan.

– Tutkimuksessamme ehdottomasti tyypillisimmäksi mökille menon syyksi kerrottiin loman vietto, 82 prosenttia vastasi viettävänsä mökillä lomaa. Yhteyksien ja laitteiden ansiosta työskentely on kuitenkin mahdollista muuallakin kuin työpaikoilla, joten ihmisten pitää nyt itse ratkaista koska ja missä he työskentelevät, arvioi Vesanto.

Netin käyttö on Vesannon mukaan kaiken ikäisillä mökkiläisillä todella aktiivista. Nuoret eivät mitenkään erityisesti nouse esiin. Älypuhelin on tuonut netin kaikkien ulottuville riippumatta sukupuolesta tai iästä. 

– Mittasimme myös vanhemmilla ihmisillä, miten netin käyttö on muuttunut viimeisen viiden vuoden aikana ja käytännössä oli sitten kyse sähköpostin lukemisesta tai ihan viihde surffaamisesta niin käyttö selkeästi lisääntymässä. Huomaamattakin netti valtaa isompaa osaa myös mökillä ja vähän syö muita medioita siinä samassa, Vesanto sanoo.

DNA:n tilaamassa tutkimuksessa haastateltiin Research Insight Finlandin online-kuluttajapaneelissa 1005 vähintään kerran vuodessa mökkeilevää suomalaista aikavälillä. Nuorten 18-24 -vuotiaiden osuus kyselyyn vastanneista oli 15,4 prosenttia eli 155 henkilöä. Suurin kyselyyn vastanneiden ryhmä oli 45–54 -vuotiaat 222 vastaajalla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.