Mainos

Netti- ja kielimatkojen kuluttajaturva paranee

Kielikurssimatkojen ja kaupallisten vaihto-oppilasmatkojen kuluttajaturva paranee, kun uusi valmismatkalaki astuu voimaan huomenna. Laki tuo lisää matkatyyppejä valmismatkavakuuden piiriin.

Muutoksen jälkeen kielikurssi- ja vaihto-oppilasmatkat sekä internetistä ostettavat matkapaketit ovat nyt valmismatkoja. Valmismatkavakuus korvaa matkailijalle matkatoimiston konkurssitilanteissa paluumatkan ja ennakkomaksuista rahat takaisin.

Lisäksi vakuus korvaa välttämättömät lisäyöpymiset matkakohteessa. Lain muutoksen myötä myös yleiset valmismatkaehdot uusitaan. Lakimuutoksella on haluttu selventää valmismatkan käsitettä. Valmismatka koskee vähintään kahden palvelun matkapaketteja, ei yksittäisiä lentoja tai majoituksia.

Tiedotettava turvallisuusriskeistä

Valmismatkan ostossa kerrotaan aina, että kyseessä on valmismatka. Laki määrää myös, että matkan myyjän on kerrottava ostajalle matkustusalueen turvallisuusriskeistä, kuten terroriuhasta, luonnonkatastrofeista ja levottomuuksista.

Tästä lähtien matkatoimistojen nettisivuilla ja esitteissä ohjataan ulkoministeriön www-osoitteeseen sekä terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen nettisivuille. Niistä saa lisätietoa. Laki jättää kuitenkin käytännön joustovaraa. Esimerkiksi viime hetken varauksissa ei ole aikaa lähettää esitettä. Tällöin suullinen kertominen riittää.

Jos on hankkimassa pelkkiä lentoja tai pelkkää majoitusta, kannattaa ostos maksaa luottokortilla. Jos lentoyhtiö joutuu konkurssiin, on usein turhaa odottaa siltä rahojaan takaisin. Jos luottokortilla netissä ostettuja tavaroita tai palveluita ei saakaan, luottokunta tai muu luottokortin myöntäjä maksaa rahat takaisin tilille.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.