Netissä leviävän hyväksikäyttö- ja väkivaltamateriaalin käyttäjille halutaan kovemmat rangaistukset – lakialoitteen on allekirjoittanut yli sata edustajaa

Poliisille ilmoitetut lapseen kohdistuneet seksuaalirikokset nousivat hurjat 30 prosenttia 3:52
Poliisille ilmoitetut lapseen kohdistuneet seksuaalirikokset nousivat hurjat 30 prosenttia.

Lainsäädäntö on epäloogista ja rangaistukset liian lieviä, sanovat aloitteen tehneet kokoomusedustajat.

Kokoomuksen kansanedustajat ovat tehneet lakialoitteen, jossa vaaditaan muutoksia netin seksuaalirikollisuutta koskevaan lainsäädäntöön. Aloite koskee lapsiin kohdistuvaa seksuaalista ja fyysistä väkivaltaa sisältävän kuvamateriaalin hallussapitoa ja levittämistä.

Aloitteen tekijöiden mukaan Suomessa lainsäädäntö on epäloogista ja rangaistukset liian lieviä.

– Koska rangaistukset ovat lieviä, teot myös vanhenevat nopeasti. Tavallisessa CAM-materiaaliin liittyvässä rikostapauksessa tutkittavaa materiaalia voi olla kymmeniä tuhansia kuvia ja videoita. Yhdenkin tapauksen tutkinta on hyvin vaativaa ja pitkäkestoista, sanoo tiedotteessa syyttäjätaustainen Pihla Keto-Huovinen.

CAM tulee sanoista child abuse material, mikä suomeksi tarkoittaa lapsen hyväksikäyttöä tai pahoinpitelyä kuvaavaa materiaalia.
Keto-Huovinen ja toinen aloitteen tekijä poliisitaustainen Marko Kilpi huomauttavat, että väkivaltamateriaalin hallussapitoa ei ole Suomessa kriminalisoitu.

– Materiaali on niin raakaa, että sen katselu on vaurioittavaa ja on otettava huomioon, että kummassakin lajissa uhrien kärsimykset ovat valtavia. Näitä materiaaleja valmistetaan myös Suomessa, joten emme ole pelkästään kuluttajan asemassa tässäkään asiassa, Kilpi sanoo.

Aloitteen on allekirjoittanut yli sata edustajaa.

Lue myös:

    Uusimmat