Mainos

Netissä kuhistaan: Facebook saapuu Kiinaan!

Maailman suosituimman verkkoyhteisön kerrotaan sopineen palvelunsa tuomisesta Kiinaan paikallisen hakukonejätin Baidun avustuksella.

Eri verkkosivut kierrättävät huhua, jonka mukaan Facebook rakentaa Baidun kanssa Kiina-version yhteisöpalvelustaan. Esimerkiksi Inside Facebook -sivuston mukaan paikallistettu Facebook olisi ominaisuuksiltaan alkuperäistä karsitumpi.

Kiinalainen Facebook ei myöskään olisi yhteydessä maan rajojen ulkopuolelle.

Neuvoteltiinko yhteistyöstä vierailuilla?

Arvostetun teknologia-asiantuntija Bill Bishopin mukaan Facebookilla olisi muitakin ehdokkaita yhteistyökumppaniksi Kiinan markkinoille tunkeutumisessa, mutta Baidun ja Facebookin edustajien viimeaikaiset tapaamiset vihjaavat toista.

Facebookin omistaja Mark Zuckerberg on vieraillut Baidun luona Kiinassa ja Baidun edustajat vastaavasti Facebookin päämajassa Silicon Valleyssä.

Kumpikaan yritys ei ole vahvistanut huhua sopimuksesta. Baidun viestintäpäällikön Kaiser Kuon mukaan Facebookin kuitenkin pitäisi päästä Kiinaan, sillä rajoitettunakin versiona se laajentaisi maan tiedonvälitysmahdollisuuksia.

Facebook on varannut itselleen verkko-osoitteen facebook.cn jo aikaa sitten, mutta todennäköisesti estääkseen huijaussivustojen laatimisen.

Kokonaan uusi palvelu vaihtoehtona

Saapuessaan Kiinaan Facebookin tie ei välttämättä olisi samankaltainen menestystarina kuin sen kehitys on muuten ollut. Koska Facebookia ei aiemmin ole päästetty maahan, Kiinassa kilpailee jo monta suosittua sosiaalista mediaa.

Kiinan avulla Facebook paikkaisi Yhdysvaltojen suosion hidastuvaa kasvua, mutta Kiinan sensuurin takia palvelua pitänee muokata huomattavasti alkuperäiseen verrattuna.

Inside Facebook spekuloikin, että Facebook ja Baidu saattavat rakentaa jopa kokonaan uuden sosiaalisen median, jolla ei olisi mitään suoraa tekemistä Facebookiin.

Mashable epäilee, että Kiinan valtio ottaa palvelun tehovalvontaan pyrkiessään estämään mahdolliset kansannousut, jotka sosiaalinen media on sytyttänyt viime aikoina Lähi-idässä ja Afrikassa. Web Pro News -sivusto uskoo, että linkkien jakaminen palvelussa on rajallista tai mahdollisuutta siihen ei ole ollenkaan.

Voi olla, että Facebookin Kiinan-valloitus jää vain huhuksi ja haaveeksi. Ilman kiinalaisyleisöä Facebook ei kuitenkaan jää: palvelulla on yli 600 000 Kiinassa asuvaa käyttäjää, kiitos muun muassa sensuurin kiertoon erikoistuneiden nettiserverien.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.