Mainos

Netinkäyttö koukuttaa jo ennen kouluikää

Suuri osa esikouluikäisistä lapsista käyttää jo yleisesti internetiä. Mediakasvatusseura ry:n toteuttama tuore tutkimus kertoo, että internetin käyttö yleistyy juuri ennen kouluikää.

Lasten mediakäyttö alkaa kuitenkin jo vauvana vanhempien sylissä.

– Kukapa imettävä äiti ei olisi ruokkinut lastaan katsoen samalla televisiota. Lapsille myös luetaan kirjoja ja näytetään pelejä ja ohjelmia sekä netistä että dvd-laitteista, kertoo tutkimuksessa mukana ollut erikoistutkija Annikka Suoninen Jyväskylän yliopistosta.

Internet tulee pojilla kuvioihin jo neljän vanhana, kun taas tytöt löytävät netin salat yleisesti hieman myöhemmin, kuusivuotiaina.

Oma kännykkä mukaan reppuun

Oman kännykän lapset saavat Suomessa yleisimmin kouluikään tullessaan. Tutkimuksen mukaan yli 90 prosentilla kahdeksanvuotiaista on oma puhelin.

– Lähinnä lapset soittelevat ja tekstailevat omille vanhemmilleen. Ottavat he toki myös jonkin verran jo valokuvia, Suoninen kertoo.

Alle 8-vuotiaiden lasten mediankäyttöä tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, ja tutkimusta on tarkoitus jatkaa. Seuraavaksi selvitetään jo koulunsa alottaneiden lasten mediankäyttöä.

Lasten mediabarometri 2010 -tutkimukseen vastasi yli 700 perhettä eri puolilta Suomea. Lisäksi mediankäytöstä kysyttiin yli 900 lapselta päiväkodeissa ja kouluissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.