Mainos

Netin seksuaalisen hyväksikäytön uhreina etenkin 13-15-vuotiaat

Internetin kautta seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi päätyvät useimmiten 13-15-vuotiaat lapset, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n raportti. Uhrit ovat hieman harvemmin 11-12-vuotiaita.

Raportin mukaan vuorovaikutus netissä alkaa tyypillisesti tekijän kommentoitua lapsen kuvaa sosiaalisen verkkoyhteisön kautta, kuten julkisissa chat-palveluissa. Siellä hyväksikäyttöön pyrkivä johdattelee lapsen jatkamaan vuorovaikutusta yksityisesti pikaviestinten kautta.

- Hyväksynnän tai ymmärryksen saaminen, jännitys- ja seikkailunhalu tai kaipuu kaverisuhteisiin ovat merkittäviä selittäjiä sille, että lapsi jatkaa vuorovaikutussuhdetta tekijän kanssa. Myös seksuaalisuuden herääminen ja kiinnostus seksiasioita kohtaan voi johtaa lapsen kiinnostukseen, arvioi Katri Lampainen Pelastakaa Lapset ry:stä.

Seksi mukaan asteittain

Seksiin viittaavat asiat tulevat osaksi vuorovaikutusta asteittain ja vähitellen.

- Keskusteluun liitetyt seksuaaliset vihjaukset ja ehdotukset muuttavat keskustelun suuntaa niin, että lapsi ajautuu tilanteeseen, jossa hän ei tiedä miten hänen tulisi olla ja toimia.

Fyysisen voimankäytön tai väkivallan käytön sijaan tekijä saa lapsen usein osallistumaan "vapaaehtoisesti" seksuaaliseen vuorovaikutukseen. Joskus hyväksikäytön takana on myös lahjomista tai aineellisen hyödyn tarjoamista.

Rikoksesta päästään yleisimmin selville joko vanhempien ottaessa yhteyttä poliisiin tai poliisin oman tutkinnan kautta. Usein lapsi myös kertoo itse asiasta vanhemmilleen.

Raportin tiedot perustuvat poliisien käsityksiin internetiin liittyvästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kyselyyn vastasi 36 poliisia, jotka ovat osallistuneet lapsen seksuaalisen hyväksikäyttörikosten tutkintoihin.

Raportti pohjautuu Katri Lampaisen sosiologian pro gradu tutkielman "Grooming internetissä ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö" päätuloksiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.