Netin ruokakauppa kituu edelleen

Suomalaiset ostavat mieluiten ruokansa edelleen itse kaupasta. Internetin ruokakauppa on edelleen melko pienimuotoista toimintaa, vaikka se on ollut mahdollista jo kymmenen vuoden ajan.

Pienet myyntiluvut johtuvat osin ostotottumuksista. Lisäksi ruokakauppa on Suomessa keskittynyt voimakkaasti suurten kauppaketjujen käsiin. Kun isot kaupat eivät ole lähteneet nettiin, ovat myyntiluvut jääneet pieniksi ja kilpailu vähiin.

Yhtenä syynä internetin ruokakaupan vaikeuksiin ovat olleet myös toimitusvaikeudet, kertoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

- Jos ruuan toimitus tapahtuu keskellä päivää ja perhe saapuu vasta illalla, niin on hankalaa saada kylmäketjun jatkuvuus varmistettua. Ruuan nettikauppaa on yritetty saada toimimaan Suomessa jo 90-luvun puolivälistä saakka. Silloin yritettiin saada pihajääkaappeja ja suuria postilaatikkoja, jotka pitäisivät ruuan lämpötilan sopivana. Nämä kaavailut olivat kuitenkin sen verran hintavia, ettei niistä saatu toimivaa ratkaisua.

Tavarat pitää kerätä kaupasta ja toimittaa asiakkaalle tuoreina. Tämä maksaa, ja kustannukset lankeavat asiakkaalle. Monille hinta onkin kynnyskysymys nettiruokakaupan käytössä.

Nettiruokakauppiaat huomauttavat, että hintoja vertaillessa kannattaa huomioida kaupassa käyntiin käytetty aika ja vaiva sekä esimerkiksi kauppareissun bensakustannukset.

Ihmiset tottuneet nettiasiointiin

Nettiruokakauppaa käyttävät tällä hetkellä eniten yritykset, jotka hankkivat tarvikkeita esimerkiksi erilaisiin kahvitustilaisuuksiin. Yksityisasiakkaina kaupoilla on lähinnä liikuntarajoitteisia ja vanhuksia. Kurjenojan mukaan tarkoitus olisi houkutella mukaan juuri eläkeikäisiä, mutta myös lapsiperheitä.

- Tällaiset asiakasryhmät ovat jo tottuneet tekemään nettikauppaa muissa hankinnoissaan.

Esimerkiksi Englannissa ruuan nettikauppa on lyönyt hyvin läpi, sillä asiakasmäärät ovat olleet huomattavasti suurempia, jolloin toimituksessakin on ollut pelivaraa.

- Uskon, että siinä vaiheessa kun Suomessakin tulee asiakaskeskittymiä esimerkiksi suuriin kaupunkeihin, kuljetuksiakin on helpompi järjestää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat