Mainos

Netin ongelma: Sosiaalisuutta steroideilla

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvin mielestä Suomessa liioitellaan reaalisuuden ja virtuaalisuuden eroa. Ihmisten tapaaminen netissä on yhtä tärkeä sosiaalinen kontakti ja yhdessä tekemisen paikka kuin kasvokkain näkeminen.

- Ongelma ehkä netissä on se, että ihmisten tavoittaminen on niin helppoa - se on kuin sosiaalisuutta steroideilla. Ja koska ihminen on sosiaalinen eläin, jotkut jäävät koukkuun nettiin. He jäävät koukkuun nimenomaan niihin ihmissuhteisiin, jotka netissä ovat niin helppoja luoda ja voimakkaita, Kasvi kertoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Kasvi muistuttaa, että netin kirjoituskulttuuri on erilainen.

- Se johtuu ihan jo siitä, että ruudulta luettaessa lauseiden pitää olla tiiviimpiä ja asia pitää ilmaista ytimekkäämmin. Se on ihan erilainen media kuin esimerkiksi paperilta lukeminen.

Nyt on jo nähtävissä tilanteita, joissa nettikulttuurissa yleisesti hyväksyttyjä ilmaisuja on siirretty perinteiseen mediaan, johon ne eivät istu. Kasvi ottaa esimerkiksi entisen kansanedustajan Rosa Meriläisen blogin, jossa hän puhuu "koirankakkavaliokunnasta".

- Se oli täysin upeata blogitekstiä, mutta sitten kun se irrotettiin asiayhteydestään ja siitä mediasta, ja pantiin perinteiseen valtakunnan valtalehteen, niin se näyttikin omituiselta.

Kasvin mukaan nettikirjoittajat hakevat vähitellen tyylilajien eroja ja nettilukijat opettelevat netin lukutaitoa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.