Mainos

Netin hakukoneita syytetään sensuurista

Internetin suosittuja hakukoneita syytetään sensuurin tukemisesta.

Kansainvälinen lehdistönvapautta valvova järjestö Toimittajat ilman rajoja (RSF) syyttää internetin suosituimpia hakukoneita, Yahoota ja Googlea, Kiinan valtion harjoittaman sensuurin tukemisesta.

RSF surkuttelee Yahoon ja Googlen vastuutonta toimintaa niiden myöntyessä Kiinan sensuurivaatimuksiin. Järjestön mukaan Yahoo on sensuroinut kiinankielistä hakupalveluaan jo vuosia, ja nyt Google näyttäisi seuraavan perässä.

Hakusana "Tiibetin itsenäisyys" ei tuota Yahoon kiinankielisellä sivulla yhtään osumaa, ja "Taiwanin itsenäisyys" tuottaa tulokseksi vain mannerkiinalaisia sivustoja, jotka tuomitsevat itsenäisyysaikeet. Googlessakaan "Tiibetin itsenäisyys" ei tuota tulosta. "Taiwanin itsenäisyys" sen sijaan toimii, joskin sitä kautta löytyneille taiwanilaisille sivuille pääsy oli estetty.

RSF:n mukaan hakukoneiden takana olevat yritykset tekevät kompromisseja, jotka uhkaavat sananvapautta. Järjestön mielestä Yhdysvaltain tulisi ryhtyä toimiin tilanteen korjaamiseksi. Maan edustajainhuone hyväksyi viime kesänä nk. Global Internet Freedom -lain, jonka avulla pyritään taistelemaan internetin sensuuria vastaan maailmanlaajuisesti. Järjestö sanoi vedonneensa asiassa Yahoon toimitusjohtajaan Terry Semeliin jo joulukuussa, mutta tuloksetta.

Yahoo ja Google eivät ole yksinään syytettyjen penkillä. RSF:n mukaan myös monet muut yhtiöt, kuten Cisco Systems, ovat auttaneet Kiinan hallitusta sen yrityksissä vakoilla kansalaistensa internetin käyttöä. Sen paremmin Google kuin Yahookaan eivät ole kommentoineet RSF:n tietoja.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.