Mainos

Netanyahun luottamus punnitaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu joutuu tänään puolustamaan Lähi-idän rauhansopimusta vastaamalla äärikansallismielisen Modelet-puolueen epäluottamuslause-esitykseen.

Opposition työväenpuolue on kuitenkin luvannut tulla Netanyahun avuksi puolustamaan väliaikaista rauhansopimusta. Netanyahun hallituksella on hatara kahden edustajan enemmistö 120-paikkaisessa parlamentissa, mutta hän selvinnee epäluottamusäänestyksestä juuri opposition lupaamin äänin.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton puolestaan haki eilen tukea sopimukselle soittamalla poliittisille johtajille eri puolille maailmaa. Hän keskusteli muun muassa Egyptin presidentin Hosni Mubarakin ja Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa. Myös Saudi-Arabian kruununprinssi Abdullah sekä Marokon kuningas Hassan saivat puhelun Clintonilta.

Israel jatkaa rakentamista Itä-Jerusalemissa

Netanyahu sanoi tänään, ettei palestiinalaisten kanssa Washingtonissa solmittu sopimus estä uudisrakentamisen jatkamista Itä-Jerusalemissa. Kiisteltyä Har Homan hanketta jatketaan, Netanyahu vakuutti. Har Homan rakennustyöt arabien asuttamassa Itä-Jerusalemissa maaliskuussa 1997 johtivat Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen keskeytykseen.

Netanyahulta kysyttiin Israelin radion haastattelussa, oliko hän luvannut huipputapaamisessa Yhdysvalloissa lopettaa palestiinalaisia ärsyttäneen uudisrakentamisen.
-Sellaisia lupauksia ei ole. Olen jo sanonut, että rakennamme asuntoja Har Homaan ennen vuotta 2000, ja niin myös tapahtuu, Netanyahu vastasi.

Har Homan perustustyöt saatiin valmiiksi jo viime joulukuussa. Noin 6 500 asunnon varsinaisia rakennustöitä ei kuitenkaan ole vielä aloitettu. Israel valtasi Itä-Jerusalemin vuoden 1967 sodassa ja on julistanut sen "ikuiseksi pääkaupungikseen". Palestiinalaiset puolestaan kaavailevat Itä-Jerusalemista tulevan Palestiinan valtion pääkaupunkia.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.