Mainos

Netanyahun hallitukselle luottamuslause

Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun hallitus voitti tänään parlamentissa pidetyn epäluottamuslauseäänestyksen, jota äärikansallismielinen ryhmä oli esittänyt palestiinalaisten kanssa solmitun sopimuksenvuoksi.

Epäluottamuslausetta vastaan äänesti 21 kansanedustajaa ja sitä tuki vain kahdeksan. Pääministeri sai parlamentissa taakseen myös tärkeimmän oppositiopuolueen, työväenpuolueen, tuen. Epäluottamuslausetta esitti äärikansallismielinen Moledet-puolue. Netanyahu vakuutti jo aiemmin tänään voittavansa rauhansopimuksen vastustajat parlamentissa ja torjui samalla mahdollisuuden ennenaikaisten parlamenttivaalien pitämisestä. -Uskon, että saamme parlamentin enemmistön äänestämään puolestamme, hän sanoi Israelin radiolle aiemmin tänään.

Samalla hän tähdensi, ettei aio järjestää ennenaikaisia vaaleja. Vaaleja on väläytelty eräänä mahdollisuutena, jonka avulla Netanyahu voisi kalastaa ääniä oikeistohallitukselleen palestiinalaisten kanssa solmitun sopimuksen kansansuosiolla. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan sopimuksella on israelilaisten vahva tuki.

Itsevarmuudesta huolimatta Netanyahu yritti tänään miellyttää opposition äärilaitaa lupaamalla, että juutalaisten siirtokuntien rakentaminen miehitetyillä alueilla jatkuu. Israelin armeijan radiolle hän vakuutti, että erityisesti kiistellyt rakennushankkeet Itä-Jerusalemissa jatkuvat.

Netanyahun hallituksen jatkoa uhkaa lisäksi lakiesitys, jonka parlamentin lakiasiainvaliokunta hyväksyi tänään. Lakiesityksessä esitetään parlamentin hajottamista ja vaalien järjestämistä ensi vuoden alussa. Parlamentti äänestää lakiesityksestä kahden viikon sisällä, Israelin radio kertoi.

Netanyahu ja palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat allekirjoittivat perjantaina Yhdysvalloissa sopimuksen rauhan edistämisestä. Sopimuksessa Israel mm. luovuttaa 13 prosenttia lisää maa-alueita palestiinalaisille tiukkoja turvatakuita vastaan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.