Mainos

Netanyahu varoitti palestiinalaisia protesteista

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu varoitti palestiinalaisia tänään vakavista seuraamuksista, jos nämä noudattavat presidenttinsä Jasser Arafatin kehotusta yleislakosta ja mielenilmauksista Itä-Jerusalemissa.

Arafat sanoi tänään, että Israelin eilinen päätös laajentaa Länsirannalla sijaitsevaa juutalaissiirtokuntaa merkitsee käytännössä sodan julistamista palestiinalaisille. Israel hävitti tiistaina myös palestiinalaisten rakennuksen maan tasalle Itä-Jerusalemissa.

Palestiinalaisten itsenhallintoneuvoston kokouksessa puhunut Arafat kehotti myös kaikkia Länsirannan ja Gazan alueiden palestiinalaisia ryhtymään huomenna yleislakkoon Jerusalemin tapahtumien vuoksi. Arafatin mukaan palestiinalaisten tulisi kokoontua perjantaina Jerusalemiin rukoilemaan huolimatta Israelin määräämästä matkustuskiellosta.

Israelin pääministerinvirasto vastasi Arafatin puheeseen toteamalla, etteivät äärilausunnot ja -toimet tue Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhanprosessin etenemistä.

Suurimmalta osalta Länsirannan ja Gazan alueen palestiinalaisilta kiellettiin pääsy Itä-Jerusalemiin Israelissa tämän vuoden alkupuolella tehtyjen itsemurhaiskujen jälkeen.
-Mitään palestiinalaista valtiota ei voi olla ilman Jerusalemia. (Pääministeri Benjamin) Netanyahun pitäisi tietää, että hänen on typerää aloittaa tämä taistelu, Arafat sanoi.

Palestiinalaisten neuvosto kokoontui Ramallahissa Länsirannalla päivä sen jälkeen kun Israel ilmoitti suunnitelmista laajentaa Kiryat Seferin siirtokuntaa Ramallahin lähellä.
-Hälytyskellot soivat. Tilanne on nyt hyvin kriittinen, Arafat sanoi kokouksessa.
Hän syytti rauhanprosessin suurinta tukijaa Yhdysvaltoja siitä, ettei maa ehdi presidentinvaalikiireiltään kiinnittää huomiota Lähi-Idän rauhanhankkeeseen. Arafat keskeytti puheensa hetkeksi neuvotellakseen puhelimessa Yhdysvaltain Lähi-Idän rauhanneuvottelijan Dennis Rossin kanssa.

Kun Arafat palasi takaisin puhujakorokkeelle, hänen äänensävynsä oli muuttunut. Arafat kertoi Yhdysvaltojen vakuuttaneen hänelle, että Israelin hallituksella on "hyvät aikeet". Hänen mukaansa PLO:n neuvottelija ja Netanyahun avustaja tapaavat mahdollisesti jo huomenna.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.