Mainos

Netanyahu vaihteeksi maltillisena

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu vakuutti tänään, että hän haluaa saada rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa pian käyntiin. Samalla Netanyahu kuitenkin sanoi, ettei hän suostu Israelin turvallisuuden vaarantamiseen.

Netanyahu puhui yhdysvaltalaisessa Lähi-idän politiikan instituutissa Washingtonissa. Myöhemmin tänään Netanyahun ohjelmassa oli toinen tapaaminen ulkoministeri Madeleine Albrightin kanssa. Netanyahu aloitti eilen viisipäiväisen vierailun Yhdysvalloissa. Netanyahu sanoi puheessaan, että Israelin ja Yhdysvaltojen suhteet eivät ole niin kireät kuin julkisuudessa on kerrottu. Maitten erimielisyydet ovat Netanyahun mukaan kuin "mielipide-erot perheen istuessa päivällisellä". Netanyahun puheen maltillinen sävy poikkesi selvästi hänen viime viikkoina esittämistään taipumattomista lausunnoista.

Netanyahun ja Albrightin keskustellessa eilen pääministeri myöntyi israelilaisten lehtitietojen mukaan siihen, että Israel vetäytyy kahdessa vaiheessa 13 prosentista Jordanjoen länsirannan alueesta, mikäli Israel saa lisää turvatakuita. Yhdysvallat on välitystarjouksessaan esittänyt nimenomaan, että Israel luovuttaa 13 prosenttia Länsirannasta palestiinalaisille. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on tähän suostunut, vaikka palestiinalaiset ovat vaatineet huomattavasti laajempaa vetäytymistä.

Israelilaissotilaat tappoivat palestiinalaislapsia

Israelin joukot surmasivat tänään ainakin kahdeksan palestiinalaista Gazan alueella Israelin valtion perustamisen 50-vuotispäivään liittyneiden väkivaltaisten mielenosoitusten yhteydessä. Kaksi kuolleista oli 8-vuotiaita poikia. Myös Hebronissa Länsirannalla puhkesi kiivaita yhteenottoja. Sadattuhannet palestiinalaiset lähtivät kaduille Gazassa, Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa osoittaakseen mieltään Israelin synnylle vuonna 1948. Palestiinalaiset tuntevat päivän Nakbana eli suurena katastrofina. Mielenosoittajat käyttivät myös tilaisuutta hyväkseen osoittaakseen raivoaan Lähi-idän rauhanhankkeen juuttumiselle paikoilleen.

Israelilaiset sotilaat ampuivat ja käyttivät kyynelkaasua kiviä sekä palopommeja heitelleitä mielenosoittajia vastaan. Palestiinalaispoliisin mukaan kahdeksan palestiinalaista sai surmansa Gazassa. Noin 150 palestiinalaismielenosoittajaa loukkaantui Länsirannalla ja Gazassa, kertoivat viranomaiset. Israelin edustajan mukaan kahakoissa loukkaantui 11 israelilaispoliisia ja kaksi siviiliä. Kyseessä olivat pahimmat väkivaltaisuudet palestiinalaisalueilla lähes kahteen vuoteen.

Yli miljoonan asukkaan Gazassa koulut, yritykset ja kaupat sulkivat ovensa, jotta kaikki voisivat liittyä "miljoonan ihmisen marssiin". Mielenosoittajat marssivat kantaen palestiinalaisten lippua sekä julisteita, joissa vaadittiin Palestiinalle itsenäisyyttä ja 3,5 miljoonalle pakolaiselle mahdollisuutta palata takaisin kotiseuduilleen. Länsirannalla Ramallahin kaupungissa väkijoukko huusi pääministeri Benjamin Netanyahun vastaisia iskulauseita ja poltti Israelin ja Yhdysvaltain lippuja.

Samalla kun yhteenotot jatkuivat kaduilla, palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat kehotti kansaansa jättämään taakseen katkeran historian ja perustamaan itsenäisen valtion.
-Meille on paikka auringon alla, Arafat julisti radiossa.
Palestiinalaiset viettävät Nakbaa 14. toukokuuta, päivänä jolloin Israel vuonna 1948 julistautui itsenäiseksi. Israel juhli valtionsa syntyä jo 30. huhtikuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.